Local

Praznicul de Pita Noua de la Pecica - o sarbatoare deosebita

21.08.2018 ⋅ 0 comentarii

Praznicul de pita noua de la Pecica este cea mai importanta sarbatoare a urbei, este sarbatoarea  rodului muncii campului de peste ani a pecicanilor.

In fiecare an in preajma sarbatorii ,,Adormirea Maicii Domnului,, Pecica este in  sarbatoare timp de cateva zile. Anul acesta incepand de joi, orasul a imbracat straie de sarbatoare, cu manifestari sportive ori folclorice in limba maghiara, piese de teatru romano-franceze , cu o trupa de actori amatori din Franta sau concurs de gatit la ceaun, la Ferma de Bivoli, muzica folk sau minifotbal in cadrul cupei ,,Spicul de aur” toate acestea s-au desfasurat pe parcursul a trei zile de sarbatoare.

Duminica, in ultima zi, sarbatoarea a inceput dimineata la ora 10:30 la biserica ortodoxa ,,Sfantul Apostol Andrei” (parohia II) din Pecica, asa cum este crestineste, pentru ca spicele graului (respectiv coronite din spice de grau) au fost aduse la biserica in cosulete pentru a fi sfintite.

Dupa slujba religioasa si sfintirea spicelor in biserica, tot alaiul s-a deplasat in centrul orasului in Piata Regele Mihai I, acolo unde de ani de zile traditionala caruta cu pita de Pecica este asteptata pentru a se face sfintirea painilor de catre toti preotii din Pecica, atat de preoti ortodoxi, greco-catolici, romano-catolici, cat si de preotul reformat.

Dupa sfintirea painilor, domnul Antal Petru, primarul orasului Pecica, a avut un cuvant de bun venit pentru toti cei prezenti, amintind despre semnificatia sarbatorii pentru locuitorii orasului Pecica. Apoi s-a servit masa, iar incepand cu ora 17:00 s-a desfasurat traditionalul „Concurs de prins purcei” unde copiii pana la varsta de 12 ani se inscriu si prind purcei intr-un tarc amenajat in acest scop, iar cei norocosi merg acasa cu un purcelus. Primaria Pecica a pus la dispzitie opt purcei, astfel opt copii dintre cei inscrisi au fost norocosi si anul acesta.

Incepand cu orele 18:00, a debutat programul folcloric pe scena din piata Regele Mihai I. Primii care au urcat pe scena a fost ansamblul „OBREJANA” din Obreja (Caras-Severin), dupa care au evoluat cei din ansamblul folcloric din localitatea Armenis (tot Caras-Severin). Un bogat program artistic au sustinut  juniorii si seniorii ansamblului de dansuri populare „Pastratorii traditiei” din Pecica. Cateva piese la vioara cu goarna au fost interpretate de domnul Augustin Cionca. Domnul Augustin este tatal domnului presedinte CJA si la cei aproape 80 de ani se tine bine si se pare ca este cel mai varstnic instrumentist din judet.

Umoristul Radu Mos de la Oradea a adus zambetul pe buzele tuturor cu glumele dansului legate mai ales de soacre, insa Radu Mos nu a venit singur, aducand cu dansul trei soliste din Bihor, trei fete foarte talentate, respectiv Andreea Chise, Gina Handro si Alina Tarau.

Formatiile de jocuri sarbesti KUD KOLO din Arad si KUD SLOGA din Felnac au fost extraordinare, sustinand un colaj de dansuri deosebit de frumoase care au starnit admiratia si simpatia publicului, printr-un ropot de aplauze.

Felicitari atat copiilor care au evoluat pe scena extraordinar de frumos, insa meritul este si al instructorilor de dansuri pentru ca au reusit sa faca din acesti copii, adevarati artisti. Sincer, am ramas profund impresionat!

O alta surpriza placuta a serii a fost Adrian Petcu si Patricia Petri, doi copii minunati si doua voci exceptionale care au tot viitorul in fata si vor avea cu siguranta succes pe scenele tarii. De altfel, Adrian Petcu este o voce  un timbru vocal deosebit la varsta de doar 12 ani. Este castigatorul mai multor premii si trofee din tara. Apoi, o voce din Banat, Codruta Magurean, a venit la Pecica sa incante publicul in dulcele grai banatean si cu frumoase melodii din Banat.

O voce  de aur , tot din Banat si un suflet extraordinar de bun si prietenos a venit din Banatul de Munte, din zona Caransebesului, la Pecica sa aduca cantecul banatean, cantat din suflet pentru suflete, asa cum numai Zorica Savu stie sa o faca. Zorica este binecunoscuta pentru frumoasele ei cantece care ajung la sufletele  noastre, dar dincolo de acestea, Zorica este un ea insasi un suflet cald, care te face sa-l indragesti, fiind de altfel foarte iubita in judetul Arad, iar cantecele ei sunt mereu si mereu cerute de ascultatorii radio Arad. Odata ce o cunosti pe Zorica, iti va intra la suflet pentru totdeauna.

La sfarsitul programului, domnul primar Petru Antal, impreuna cu domnul viceprimar Stanoiov Miodrag, cu primarul comunei Secusigiu, Ilie Chesa si domnul presedinte CJA, domnul Iustin Cionca au urcat pe scena, iar primarul si presedintele CJA au adresat un scurt mesaj publicului, amintind de ceea ce a fost Pecica inainte si ce este astazi.

De altfel, domnul Iustin Cionca este un fiu al Pecicai si totodata omul care a reusit in anul 2008 sa faca din comuna Pecica de atunci, un oras. Astazi Pecica este un oras frumos pentru ca administratia, respectiv primarul Petru Antal fac tot posibilul ca orasul sa fie elegant si curat.

Programul artistic s-a incheiat cu un superb foc de artificii si aici nu pot sa nu-i felicit pe cei care s-au ocupat de acest aspect. Niciodata nu mi-a fost dat sa vad un asa frumos foc de artificii. Profesionalismul si mai ales arta de a trimite spre cer miile de luminite colorate in evantai a starnit admiratia tuturor, iar cerul deasupra orasului Pecica era de nedescris, o continua explozie de lumina si culoare in miez de noapte.

 

 

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro