Sarbatoarea de la Buteni, un eveniment de exceptie
28.08.2018 ⋅ 0 comentarii
Buteniul a fost din nou in sarbatoare, o sarbatoare a oamenilor din comuna care a dat prilej tuturor butincenilor sa asculte muzica buna, de calitate, pentru ca aici dintotdeauna s-a cantat frumos.
Buteniul a fost una dintre cele mai dezvoltate comune din trecut, avand cel mai renumit cor bisericesc de pe toata Valea Crisului Alb si tot la aici era si vama pe timpul Imperiului Austro-Ungar, find considerat ca targ.
Asa ca in fiecare an, Primaria si-a dat tot concursul pentru a organiza cat mai frumos „Sarbatoarea de la Buteni” insa de data aceasta primarul comunei, domnul Mircea Braiti, a reusit sa aduca pe scena artisti de renume printre care pe Felicia Stoian de la TVR-Timisoara, cea care alaturi de Tiberiu Ceia are o frumoasa emisiune TV, apoi pe Ovidiu Honduratean, Ioana Luguzan Roxin, Voichit Suba s.a.
Desi o ploaie torentiala venita parca din senin a devansat putin programul, primarul Mircea Braiti a folosit varianta II a locatiei, astfel totul s-a mutat din parc, unde era amenajata scena, in Caminul Cultural.
Programul folcloric a debutat cu ansamblul de dansuri „Padureanca” din Chisindia, fiind prezentat de doamna Voichita Suba. Dupa o scurta cuvantare de bun venit a domnului primar Mircea Braiti, pe scena a fost invitat si domnul Sergiu Bilcea, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, care este mereu alaturi de comuna Buteni sprijinind Primaria Buteni ori de cate ori este nevoie, iar pe viitor comuna a fost asigurata ca va beneficia de tot sprijinul CJA.
Programul folcloric a continuat cu ansamblul de dansuri „Druscelile din Barsa”, solista vocala Madalina Matcau. Orchestratia muzicala a fost asigurata de Orchestra „Fratii Sandru” cei care sunt binecunoscuti ca una dintre cele mai bune orchestre din zona. O serie de interpreti de muzica populara au evoluat pe scena atat din Bihor, Banat, Sibiu si Arad, printre care prima data as vrea sa amintesc de Sorina Lupsa, o fiica a comunei Buteni, Maria Farcas tot o fiica a satului Buteni, Lioara Boscu care si-a petrecut o parte a copilariei la bunici in Buteni de care este legata sufleteste, apoi Diana Mihut, Felicia Costa din Banat, Florin Sandru, Ioana Luguzan – Roxin, interpretand cateva piese de exceptie printre care frumoasa piesa „Marie, Marie”.
Ori de cate ori Ioana Luguzan interpreteaza aceasta piesa, o face „ingereste” si nimeni nu ii va putea macar egala vreodata acea voce parca coborata din cer, o voce superba cum spunea cineva. De altfel Ioana Luguzan a fost si prezentator in Emisiunea TV – „Hora Mare” alaturi de Ioan Vodiceanu, astazi primarul comunei Savarsin. O alta piesa foarte frumoasa interpretata impreuna cu doamna Voichita Suba a fost sarea si piperul serii. Voichita Suba este foarte cunoscuta publicului atat ca interpret de muzica populara autentica de pe Valea Crisului Alb, dar si ca prezentator la evenimente folclorice. Voichy, asa cum o alintam noi, prietenii, este „sufletul Vaii Crisului Alb”, este omul care transmite sufleteste si traieste fiecare cantec interpretat la maxim, atat din zona Chisindiei cat si din zona Monesei.
Piesa „In padure la Moneasa” este una dintre cele mai frumoase cantece din zona Crisului Alb interpretata de Voichita, retraind parca fiecare moment. Ovidiu Honduratean a interpretat cateva piese frumoase din zona Marginimii Sibiului, insa si cateva piese patriotice pentru ca ne aflam in anul centenar.
Felicia Stoian a venit la Buteni cu o surpriza, cu sora ei Maria Comantot, un interpret de muzica populara din Banat, apoi domnul Cornel Borza din Bihor a fost cel care a intretinut atmosfera prin frumoasele cantece din zona Bihorului, iar palaria dansului a facut istorie pe scenele judetului Arad.
Seara s-a incheiat alaturi de orchestra „Fratii Sandru” si de superbele artificii care au luminat cerul deasupra Buteniului in milioane de stelute colorate vestind tuturor ca la aici a fost un eveniment frumos si reusit.
Dincolo de bucuria de a avea parte de un spectacol de exceptie cu interpreti de valoare pentru locuitorii comunei Buteni, domnul primar Mircea Braiti doreste sa multumeasca angajatilor din Primarie, domnului viceprimar Ruja Ioan, Consiliului Judetean Arad si tuturor celor care au fost alaturi de Primarie la organizarea acestei frumoase manifestari, multumind si tuturor celor care au gasit de cuviinta sa participe la acest eveniment cultural din viata comunitatii.
„Alaturi de proiectele pe care le derulam si altele care vor mai veni in curand pentru modernizarea comunei noastre, dorim sa mai organizam si astfel de evenimente culturale care tin de cultura si traditia noastra, astfel ca locuitorii comunei sa se poata bucura si de zile frumoase de sarbatoare alaturi de cei dragi, de concetatenii comunei, iar cei plecati departe de satul natal sa se intoarca intotdeauna cu drag acasa la Buteni”, a mentionat primarul Mircea Braiti.
Sursa: ARQ
Autor: Dorin Bodea ⋅