Sesiuni de informare a comunitatilor locale privind ariile naturale protejate
25.09.2018 ⋅ 0 comentarii
Ariile naturale protejate sunt acele zone in care se gasesc cele mai reprezentative si valoroase elemente ale patrimoniului natural national ale unei tari. Astfel si tara noastra are obligatia de a se ingriji de patrimoniul natural national pentru ca zonele aflate in regim natural constituie suportul ,,vietii,, si implicit al dezvoltarii socio-economice.
In acest sens, Asociatia pentru Promovarea Valorilor Naturale si Culturale ale Banatului si Crisanei ”Excelsior”, Arad, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara implementeaza proiectul, „Elaborarea planului de management pentru ROSCI0373 Raul Mures intre Branisca si Ilia si a planului de management pentru ROSPA0132 Muntii Metaliferi si ariile naturale protejate conexe”. Acest proiect este cofinantat din FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE REGIONALA prin PROGRAMUL OPERATIONAL INFRASTRUCTURA MARE, 2014-2020 si este in valoare de 7,562,449.57.
In perioada iunie – iulie 2018 cele doua institutii partenere in proiect au desfasurat
sesiuni de informare a comunitatilor locale cu privire la cele doua arii naturale protejate vizate, pregatirea si organizarea acestora incepand din luna aprilie a acestui an. Au avut loc, astfel, douazeci de sesiuni de informare, in cadrul primariilor urmatoarelor comune si oras, din judetele Hunedoara si Alba, vizate de proiect: Geoagiu, Balsa, Rapoltu Mare, Vidra, Avram Iancu, Ciuruleasa, Ilia, Branisca, Certeju de Sus, Vetel, Baita, Soimus, Ceru Bacainti, Bucuresci, Buces, Blajeni, Ribita, Baia de Cris, Bulzestii de Sus si Almasu Mare. La aceste intalniri au participat, in total, 459 de persoane(administratia publica locala, fermieri, propietari de terenuri, administratori de ferme agricole, administratori ai fondurilor de vanatoare/forestiere, reprezentanti ai societatilor comerciale, cadre didactice, etc.), distribuindu-se, in timpul prezentarilor, materiale promotionale (plase promotionale, pliante, pixuri, lanterne, magneti) si oferindu-se servicii de cofee-break (suc, apa plata si minerala, ceai, cafea, gustari dulci si sarate).
In cadrul acestor sesiuni de informare si constientizare au fost prezentate informatii privind speciile si habitatele de importanta comunitara ca obiectiv de conservare a siturilor, modalitatile de aplicare a restrictiilor cu privire la mentinerea si cresterea statutului de conservare a populatiilor acestor specii si habitate, oportunitatile de promovare si dezvoltare a comunitatilor locale prin crearea siturilor Natura 2000.
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅