"Centenarul in ipostaze identitare", la Gyula, Ungaria
25.09.2018 ⋅ 0 comentarii
In data de 21 septembrie, la Gyula a avut loc, sub genericul „Centenarul in ipostaze identitare", o expozitie de fotografie si un program cultural-artisticdedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Evenimentul a fost organizat de catre Consulatul General al Romaniei la Gyula, la sediul Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria (UCRU), in parteneriat cu UCRU si Muzeul Judetean Satu Mare, sprijinit de Consiliul Judetean Satu-Mare, Primaria orasului Ardud (jud. Satu Mare) si alte institutii.
Evenimentul a fost deschis de catre Eva Iova Simon, directorul saptamanalului „Foaia Romaneasca" si consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni. Au mai adresat cuvinte de salut si apreciere Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria (EORU) si Ovidiu Duma, primarul orasului Ardud.
Printre participanti s-au regasit pr. Aurel Becan, protopop de Szeged si membru al Prezidiului UCRU; pr. Florin Olteanu, Protopop de Gyula si reprezentant al Centrului de Documentare si Informare al Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU); pr. Ionut Teodor Negrau, paroh la Sacal (Korosszakal, jud. Hajdu-Bihar); alti clerici ai EORU; Tiberiu Iuhas, presedintele Autoguvernarii Romanesti din Bichisceaba (Bekescsaba); Ioan Budai, fost director al Liceului „Nicolae Balcescu" din Gyula, fost presedinte al ATRU; Codruta Stoica, prorectorul Universitatii „Aurel Vlaicu" din Arad; Claudia Toma, decanul Facultatii de Farmacie a Universitatii de Vest „Vasile Goldis" din Arad; Vasile Fonoage, vicepresedintele Federatiei Patronilor din jud. Bihor, cadre didactice din Oradea, Alesd, Avram-Iancu (jud. Bihor); membri ai comunitatii istorice romanesti din Gyula, Micherechi (Mehkerek), Chitighaz (Ketegyhaza) s.a.
Expozitia „Centenarul in ipostaze identitare" a fost prezentata publicului de catre Daniela Balu, directorul Muzeului Judetean Satu Mare. Aceasta a oferit medalia „Centenarul Marii Uniri", emisa de Muzeul Judetean Satu Mare, avand pe ea chipul pr. Vasile Lucaciu (1852-1922), mare luptator pentru Unire, celor care au contribuit la organizarea manifestarii de la Gyula. De asemenea, un steag avand efigia Centenarului a fost oferit UCRU.
Expozitia are la baza fotografii realizate in perioada de dupa Marea Unire si in cea interbelica, de catre patru artisti fotografi renumiti: Iuliu Pop, Ionita G. Andron, Iosif Schneider si Kurt Hielscher. Aceasta expozitie, realizata cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Institutului Cultural Roman (ICR) Viena, a fost expusa anterior, in vara acestui an, sub genericul „Romania saluta Viena", la Viena. Evocand rolul Satmarului si al oamenilor sai la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1018, dar si scene din viata cotidiana, costumele populare romanesti din „Tara Oasului", „Tara Codrului" si Maramures, oameni si locuri frumoase din acest colt de tara, expozitia de fotografii care a dat si numele acestei manifestari („Centenarul in ipostaze identitare") a intampinat inca de la sosire pe participanti.
Poezia „Rugaciune", de Octavian Goga, a fost recitata de catre Dorel Iurcencu, regizor al Teatrului National din Satu Mare. Partea a doua a manifestarii a constat intr-un
Cei prezenti s-au regasit la finalul manifestarii la receptia oferita de catre consulul general roman Florin Vasiloni.
Oaspetii din Satu Mare si Bihor, sositi la Gyula, au vizitat anterior, in aceeasi zi, sediul Consulatului General al Romaniei la Gyula, fiind primiti de catre consulul general Florin Vasiloni si Catedrala Episcopala din Gyula si ansamblul ei, unde au fost intampinati de catre PS Parinte Episcop Siluan.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅