Concert Caritabil "COPII PENTRU COPII" la Sinagoga Neologa Arad
28.09.2018 ⋅ 0 comentarii
Lions Club Arad ARVENSIS Branch by LC Drobeta Turnu Severin a organizat joi, 27 septembrie, ora 18,00 la Sinagoga Neologa Arad, str Tribunul Dobra nr 10, Concertul Caritabil „COPII PENTRU COPII”.
Iata programul:
Corul EUTHERPE al Colegiului de Arta SABIN DRAGOI, Arad,
Dirijor prof Cristina Camenita
Solisti: Valentin Badea, Radiana Barb, Iunia Ciobanita Salajan, Melania Cuc, Laura Cosma, Darius Diaconu, Anda Gheorghita, Razvan Jurcuta, Nikolett Nagy, Iasmina Rasadean, Daiana Sofia.
La pian: Filip Sebesan, Darius Faur. Percutie: Casian Bojciuk.
Aranjamente: Dor Niculescu si Lari Muntean
Trio Cameral
Condus de prof Marcel Sapcu
Solisti Maria Luiza Sapcu si Sonia Korber
Corul de copii
de la Scoala Romana LUCIAN MAGDU din Batania, Ungaria
Intrarea s-a facut contra unei donatii minime de 15 lei, iar fondurile colectate vor fi folosite in proiectele Clubului Lions dedicate copiilor: 1.alimente pentru copiii cu diabet, 2.alimente si aparate elctrocasnice pentru copiii din familii monoparentale sau aflati in situatii devaforizate
Asociatia Internationala a Cluburilor Lions este cea mai mare asociatie de voluntari din lume. Istoria ei a inceput la data de 7 iunie 1917, in Statele Unite ale Americii, odata cu infiintarea primului Club Lions, la initiativa omului de afaceri Melvin Jones.
La scurt timp de la infiintare, spiritul Lions s-a internationalizat si s-au organizat din ce in ce mai multe astfel de Cluburi in intreaga lume.
Important de mentionat este faptul ca Lions Clubs International a devenit, in 1954, membru fondator cu statut de tara al Organizatiei Natiunilor Unite, reprezentantii organizatiei contribuind la intocmirea statutului a ceea ce avea sa devina ulterior ONU. In semn de recunoastere a acestei contributii, anual la sediile ONU din New York si Viena, in 23 martie, se serbeaza ziua LIONS.
La ora actuala lionismul este prezent in peste 200 de tari, numarand peste 45.000 de cluburi cu 1.400.000 de membrii.
In Romania primul club a luat fiinta in 1994, iar in prezent exista 65 de cluburi in care activeaza 1.300 de voluntari.
Deviza noastra este Noi Servim - We Serve! referindu-se la faptul ca membrii Lions sunt implicati in viata comunitatilor din care fac parte, ajutandu-si semenii aflati in nevoie.
Simbolul cluburilor este leul care semnifica prietenie, tarie de caracter, curaj si determinare iar numele LIONS este un acronim pornind de la cuvintele Liberty Intellgence Our Nation's Safety.
Numele clubului, ARVENSIS, este de asemenea un acronim al cuvintelor Arad – Voluntariat – Entuziasm – Sevicii – In – Societate.
Despre actiunile si proiectele noastre aflati vizitand pagina noastra de Facebook Arad ARVENSIS Lions Branch https://www.facebook.com/ARVENSIS.LionsBranch/
Ansamblul coral “Eutherpe” al Colegiului de Arte “SabinDragoi” Arad dateaza sub aceasta denumire din noiembrie 1970, la initiativa si sub indrumarea domnului profesor Gavrila Campan.
In 1996, profesorul Gavrila Campan ii preda “bagheta” doamnei profesoare Crina Brad sub conducerea caruia a activat pana in 2016. Din 2016 corul este condus de doamna profesoara Cristina Camenita.
Repertoriul ansamblului prezinta lucrari variate din epoci si stiluri diferite, de la madrigal la piese contemporane, de la “a capella” la vocal – simfonic, de la prelucrari din folclorul romanesc la muzica traditionala a altor popoare.
Participa la numeroase festivaluri si concursuri in tara si in afara ei (Franta, Danemarca, Slovenia, Ungaria …..).
Repertoriul vocal simfonic abordat este unul divers si complex (misse – MisaCriolla de Ariel Ramirez,MissaIncoronarii de W. A. Mozart; oratorii –LeRoiDavidde A. Honegger; opereta -OrfeuinInfern de J.F.Offenbach etc.) intr-o excelenta colaborare cu orchestra colegiuluisub bagheta domnului profesor Dan Boar, face ca renumele colegiului sa creasca de la an la an, atat corul cat si orchestra devenind in timp, “pepiniera” pentru corul si orchestra Filarmonicii de Stat, Arad.
Corul “Eutherpe” a devenit peste ani, un reper valoric si profesional al vietii culturale aradene si un demn continuator al miscarii corale din judetul Arad
Trio Cameral
este format din: profesor Marcel Sapcu, profesor Cristian Sapcu si Sonia Korber –oboi, eleva cls aXI (clasa profesor Cristian Petica)
Scoala Romana Lucian Magdu Batania
Invatamantul romanesc din Batania are un trecut vechi de peste doua secole. Pana dupa cel de-al doilea razboi mondial a functionat ca scoala confesionala, cu mici intreruperi in perioada interbelica. Scoala romaneasca din Batania si-a reluat activitatea in anul 1947 ca scoala de stat, devenind scoala generala cu opt clase.
Conform documentelor istorice, invatamantul romanesc din localitate cuprinde urmatoarele perioade: 1793-1874 Scoala Confesionala Sarbo-Romana, 1874-1940 Scoala Confesionala Romana, 1946- Scoala Generala cu Limba de Predare Romana. Din anul 1992 scoala si gradinita functioneaza sub aceeasi directiune, ca institutie independent; incepand cu acest an numarul elevilor, care invata aici, este in continua crestere.
Din punct de vedere al limbii de predare, Scoala Generala Romana din Batania, este o scoala bilingva. Acest fapt transmite elevilor o perspectiva a interculturalitatii, prin care ei se apropie si mai mult de cultura romaneasca, de limba romana, descoperind totodata si diferentele sau elementele comune dintre limba romana si maghiara, astfel elevii formandu-si deprinderi de toleranta si prietenie inter-culturala si etnica.
Sursa: ARQ
Autor: Vasile Zărăndan ⋅