Local

Festivalul vanatorilor la Bata (editia a XI-a)

02.10.2018 ⋅ 0 comentarii

Atunci cand frunza codrului ingalbeneste cazand la pamant una cate una in adierea vantului de toamna, vanatorii se gandesc la un nou sezon de vanatoare, la cararile codrului numai de ei stiute alaturi de ortaci si gonaci, alaturi de cainii lor fara de care vanatoarea nu ar avea acelasi farmec si placere.

Cu mai bine de un deceniu in urma, un vanator impatimit pe nume Ion Micurescu s-a gandit la o sarbatoare a vanatorilor, o sarbatoare in care toti arcasii zeitei Diana sa se stranga laolalta, unde sa-si depene amintirile, trairile si povestile vanatoresti, sa socializeze cu mancare vanatoreasca si un vin bun, insa dincolo de acestea sa nu uite ca amintirea stramosilor, aprecierea aproapelui, a  ortacului de vanatoare, respectarea vanatului rapus si alte reguli scrise sau nescrise trebuie sa fie  o prioritate pentru toti cei care ne afundam in sihastria codrilor purtand arma pe umar.

Festivalul vanatorilor de la Bata este primul festival vanatoresc din tara care a luat amploare. Anul acesta la Bata a avut loc cea de a XI-a editie la care s-au adunat vanatori nu numai din judetul Arad, ci si din tara sau de peste hotare, iar domnul Ion Micurescu zis „Badea Ion” sau „Mistretarul” (intre ortacii de vanatoare),  este gazda acestui eveniment, punand la dispozitie proprietatea de la Bata, o locatie frumos amenajata care in trecut era casa de vanatoare a baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost mare maestru de vanatoare a Curtii Regale a Romaniei, unde veneau la vanatoare nobilii Europei.

Consiliul Judetean Arad, prin presedintele C.J. domnul Iustin Cionca si bineinteles Centrul Cultural Judetean Arad prin domnul director Ionel Bulbuc, sunt cei care sprijina financiar acest eveniment cultural alaturi de domnul Micurescu, primar al comunei Bata.

Deschiderea oficiala a evenimentului a facut-o gazda, respectiv domnul Ion Micurescu, urmat de domnul Iustin Cionca presedintele C.J.Arad si domnul director A.J.V.P.S. Arad,  Nicu Deme care a facut o scurta expunere a ceea ce inseamna vanatoarea in judetul Arad, dupa care a urmat un moment solemn.

Un cunoscut cadrul didactic universitar din Timisoara si un vanator impatimit a fost facut cavaler de vanatoare a grupei Bata. Festivalul a continuat cu o prezentare a raselor de caini pentru vanatoare, traditionalul  concurs de gatit la ceaun, unde anul acesta au fost prezente mai multe grupe de vanatoare printre care si grupa Monorostia, Tirnova, Zabalt, Milova, Vladimirescu, Mailat, Bata-Fiac si altii.

Vanatorii au pregatit tot felul de tocanite la ceaun si alte mancaruri din carne de vanat, care de care mai gustoase cu retete tinute la secret. Unul dintre cei care este an de an prezent la eveniment este si domnul Costel Igas, fostul ministru de interne care an de an aduce cu dansul la Bata faimoasa “pita de Pecica” si bineinteles ofera tuturor o pita cu unsoare, o delicatesa pentru fiecare dintre noi, amintindu-ne de anii copilariei.

Concursul de ceaune  a fost arbitrat de un juriu de bucatari cu experienta asa cum se procedeaza in fiecare an. De asemenea a avut loc un concurs  pentru caini de vanatoare cu proba la mistret in tarc arbitrata de domnul Cosmin Maris Dr. Profesor Universitar la catedra de vanatoare din cadrul Facultatii de Silvicultura din Timisoara, membru I.U.C.N.

De asemenea s-a facut o demonstratie a vanatorii cu soimi, care desi nu este legiferata in Romania, era practicata de sute de ani de catre domnitorii romani. Folosirea soimilor dresati pentru vanatoare este folosita si in vremurile noastre. Trofeele de vanatoare expuse de diferite grupe si asociatii vanatoresti au fost atractia principala a vizitatorilor, dar mai ales a copiilor.

De curand, au fost recoltate doua trofee de cerb carpatin medaliate cu aur apartinand A.J.V.P.S Arad, ceea ce arata ca aceasta asociatie este in continuare un model traditional de gestionare a fondurilor de vanatoare. Desigur ca s-au depanat multe amintiri si povesti vanatoresti intre ortaci.

Acest festival este o deschidere spre publicul larg a traditiilor si obiceiurilor vanatoresti pentru ca vanatoarea nu inseamna numai impuscarea animalelor salbatice, ci si o adevarata cultura cu ritualuri, traditii si obiceiuri care au insotit vanatoarea de-a lungul timpului, iar acest festival este o poarta spre cunoastere si o intelegere  mai buna a sportului numit vanatoare.

Festivalul a cuprins si un program folcloric, cu dansuri si cantece populare cu ansamblul de dansuri “Junii Cetatii Dezna” si ansamblul “Valea Muresului” din Savarsin care au incantat lumea vanatoreasca prezenta la eveniment.

Festivalul vanatorilor de la Bata va ramane unul dintre cele mai asteptate evenimente in fiecare an, iar atunci cand cornul de vanatoare va suna din nou la Bata, vanatorii se vor aduna cu noi povesti si amintiri de neuitat din sezonul ce urmeaza, cand armele vor glasui din nou, insotite de latratul cainilor in goanele la mistreti, peste codri si vai.

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Dorin Bodea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro