Local

Festivalul "La obarsii, la izvor" si Hramul Bisericii Sfanta Parascheva la Gyula

17.10.2018 ⋅ 0 comentarii

In zilele de 13 si 14 octombrie 2018, la Gyula, in Ungaria, au avut loc manifestari ale spiritualitatii romanesti, in cadrul comunitatii istorice romanesti de aici: a XI-a editie a  Festivalului de pastrare si promovare a traditiilor populare romanesti, intitulat „La obarsii, la izvor", precum si sarbatorirea Hramului Bisericii din cartierul Gyula Mica, denumit si „Cartierul Mic Romanesc", inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva. La aceste manifestari romanesti a asistat si Florin Vasiloni, consulul general al Romaniei la Gyula.

Duminica, 14 octombrie 2018, la Palatul „Vigado", din cadrul Centrului de Cultura „Erkel Ferenc" din Gyula, Ungaria, a avut loc cea de-a XI-a editie a Festivalului de pastrare si promovare a traditiilor populare romanesti, intitulat „La obarsii, la izvor". Festivalul a fost organizat de catre Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria (EORU), cu binecuvantarea si in prezenta Preasfintitului Parinte Siluan, Episcopul EORU. La aceasta manifestare a asistat si Florin Vasiloni, consulul general al Romaniei la Gyula.

Festivalul devenit deja traditie, prezinta anual cultura si traditiile populare romanesti din cate un judet din Romania, pentru publicul romanesc din Ungaria. Astfel, au fost reprezentate judetele: Bihor, Satu Mare, Bistrita, Arad, Timis, Salaj in doua randuri, Cluj, Maramures si Caras-Severin, iar in Anul Centenar 2018, oaspetii manifestarii au fost artistii si oficialitatile din Alba-Iulia si jud. Alba.

Programul oferit in fata sutelor de spectatori (veniti din toate parohiile EORU, dar si din Romania, fost foarte unul complex. El a fost deschis prin alocutiunile sustinute de catre PS Siluan; Marcela Daramus, inspectorul scolar general al ISJ Alba, care s-a referit la programul guvernamental „Copilaria uneste Romania" si Dumitru Fulea, vicepresedintele Consiliului Judetean Alba.

Au mai fost prezenti Marius Lazurca, Ambasadorul Romaniei la Budapesta; Daniel Banu, consulul general al Romaniei la Szeged; Cristian Daniel, consul; Danut Emil Halalai, prefectul Judetului Alba, Gabriel Plesa, viceprimarul municipiului Alba-Iulia, Mirel Vasile Halalai, primarul orasului Teius, Nicolae Simina, primarul orasului Abrud, alti reprezentanti ai unor institutii publice din jud. Alba. Comunitatea romaneasca din Ungaria a fost reprezentata de parintele Marius Maghiaru, presedintele Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria (UCRU), Maria Gurzau Czegledi, directorul LNB; Eva Iova, redactor-sef „Foaia Romaneasca"; Delia Covaci, redactor-sef  „Cronica"  s.a.

Programul cultural a debutat cu dansuri traditionale ale romanilor din Ungaria prezentate de echipa de pastratori ai traditiilor de la Centrul de Documentare si Informare al ATRU. Institutiile culturale din jud. Alba prezente au oferit cantece si dansuri romanesti: Liceul de Arte „Regina Maria" din Alba Iulia; Ansamblul Profesionist „Augustin Bena", al Consiliului Judetean Alba; Ansamblul folcloric „Dor Teiusan" din Teius; Ansamblurile Folclorice din Abrud, Campeni, Baia de Aries, calusarii din Vintu de Jos; Palatul Copiilor din Alba Iulia. Pe scena a evoluat si tanarul Tudor Limbean, elev al Liceului German din Sebes.

Ca de fiecare data, manifestarea culturala a fost precedata de savarsirea Sfintei Liturghii Arhieresti in Catedrala Episcopala „Sf. Nicolae" din Gyula, de un sobor de preoti si diaconi, condus de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan. Oaspetii din Romania au participat, apoi, la o agapa comuna, oferita de organizatori.

Biserica din cartierul Gyula Mica, denumit si „cartierul Mic Romanesc" din Gyula, Ungaria, inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, si-a sarbatorit cu anticipatie hramul, sambata, 13 octombrie 2018.  La aceasta manifestare a asistat si Florin Vasiloni, consulul general al Romaniei la Gyula.

In locasul de cult a fost savarsita Sfanta Liturghie Arhiereasca, de catre un sobor de preoti, condus de catre PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria (EORU). Raspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Sfantul Ierarh Nicolae", al Arhiepiscopiei Timisoarei, condus de pr. Ionut Ardeleanu.

La slujba au luat parte multi credinciosi, din Gyula si imprejurimi, dar si pelerini din Romani. Intre acestia s-au numarat Maria Gurzau Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Balcescu" din Gyula; Eva Iova, redactor-sef „Foaia Romaneasca"; Delia Covaci, redactor-sef  „Cronica" ; Florin Olteanu, sef de catedra la Facultatea de Pedagogie din Szarvas; Ioan Budai, fost director al LNB; Iulia Olteanu, directorul Scolii din Batania, Petru Salajan, directorul Scolii din Aletea, av. Cristian Mot, consilier judetean in CJ Arad; s.a

Un grup de elevi de la Scoala Generala din Gyula, pregatiti de prof. Eva Sabau, au prezentat la final, o serbare inchinata Sfintei Parascheva. In aceasta biserica, care a fost restaurata in mai multe randuri, sunt asezate si o parte dintre icoanele bizantine din colectia lui Gabriel Gurzau, teolog si antreprenor, membru al comunitatii romanesti din Ungaria. Acesta, impreuna cu dr. Robert Cozma, sunt principalii sustinatori ai bisericii sarbatorite. Biserica de zid din Gyula Mica, singura dintre locasurile de cult ale Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria care este inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost construita intre anii 1861-1864, pe locul unei biserici mai vechi, din pamant, ridicata in 1834 de catre romanii stabiliti aici.

 

 

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro