Ziua nationala a alimentatiei si a combaterii risipei alimentare la Liceul Tehnologic "Iuliu Moldovan" Arad
17.10.2018 ⋅ 0 comentarii
Data de 16 octombrie reprezinta pentru Romania ziua nationala a alimentatiei si a combaterii risipei alimentare.
Pentru a marca asa cum se cuvine acest eveniment la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” din Arad a fost organizata o activitate de informare si de constientizare pe tema alimentatiei sanatoase. Activitatea a fost coordonata de doamna doctor Carmen Donici - medic specialist sanatate publica si management de la Directia de Sanatate Publica Arad. Au participat elevi din clasele a IX-a C, a X-a A, a XI-a A insotiti de prof. Oana Olariu, prof. Codruta Vasiescu, prof. Cosmin Julan si doamna doctor Bran Zamfira - medic scolar.
Au fost abordate urmatoarele teme: termeni de valabilitate (,,a se consuma de preferinta inainte de”, ,,a se manca in termen de trei zile de la deschidere”, ,,a se consuma pana la”, ,,pastrati la frigider”), ce pot face in viata de zi cu zi pentru a reduce risipa alimentara? (planificarea cumparaturilor, verificarea datelor de pe ambalaj, gestionarea corespunzatoare a bugetului, ordonarea, pastrarea, inghetarea si servirea alimentelor, utilizarea resturilor, intoarcerea alimentelor in gradina). Campania are ca scop informarea elevilor privind problema sigurantei alimentare si risipei alimentare in tara noastra.
In cadrul activitatii curente doamna doctor Carmen Donici a facut referiri si la Ziua Mondiala a Contraceptiei – 15 octombrie. Elevii au fost informati despre bolile cu transmitere sexuala, importanta folosirii metodelor contraceptive, cunoasterea tuturor optiunilor, avantajelor, dezavantajelor, efectelor secundare pentru prevenirea sarcinilor nedorite si a consecintelor acestora.
Intreaga activitate s-a bazat pe discutii libere, exemple din viata cotidiana, prezentarea unor materiale power point, vizionarea unor materiale video si distribuirea de postere.
Consideram ca este nevoie de campanii de informare, de actiuni care sa dezvolte in randul elevilor comportamente prosociale referitoare la alimentatia sanatoasa, limitarea risipei alimentare si utilizarea metodelor contraceptive.
Prof. Cosmin Julan
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅