Local

Reabilitarea cladirilor din zona protejata - o prioritate a municipalitatii aradene

14.12.2018 ⋅ 0 comentarii

In Arad exista, la ora actuala, un numar important de cladiri care au fost deja reabilitate sau pentru care s-a obtinut autorizatia de constructie sau s-a solicitat certificat de urbanism.

Totodata, exista numeroase cladiri pentru care nu a fost realizata reabilitarea si care vor fi supraimpozitate, incepand din anul 2019.

Practic, la momentul de fata, 206 cladiri din zona protejata a municipiului sunt in diverse faze de degradare si vor intra la supraimpozitare. In functie de stadiul degradarii, impozitul va fi majorat intre 100% si 500%.

Un numar de 11 cladiri vor intra in procedura de reabilitare, costurile fiind suportate de catre primaria Municipiului Arad. Este vorba despre cladirile aflate la urmatoarele adrese din municipiul Arad: str. Baritiu nr. 24, str. Stefan Cicio-Pop nr. 9, str. Ciocarliei nr. 1, str. George Cosbuc nr. 39, str. Mihai Eminescu nr. 16, str. Mihai Eminescu nr. 50, str. Episcopiei nr. 29, str. Grigore Alexandrescu nr. 1, str. Iustin Marsieu nr. 33, str. Marasesti nr. 10 si str. Metianu nr. 14.

In timpul procesului de executie, se vor acorda facilitati pentru persoanele care, din punct de vedere social, nu pot sa contribuie la reabilitarea cladirii. In acest caz, municipalitatea, in urma unei analize sociale, va putea contribui cu pana la 50% din cota de responsabilitate a familiei respective. In functie de urgenta implicata de reabilitarea unei cladiri, municipalitatea poate, de asemenea, sa intervina cu pana la 30% din valoarea integrala a reabilitarii.

De asemenea, costurile pentru obtinerea avizelor din partea Ministerului Culturii sunt zero, precum si pentru instalarea schelelor pe domeniul public. In plus, proprietarii sunt scutiti, timp de 5 ani, de la plata impozitului pe proprietate, din momentul in care se realizeaza receptia lucrarilor.

„Felicit cetatenii care au reusit, in acest an, sa reabiliteze cladirile din zona protejata. Suntem bucurosi ca exista deja intentii serioase de a schimba fata acestor cladiri, fiind deja depus un numar important de autorizatii de constructie. In acelasi timp insa, am votat, in Consiliul Local al Municipiului Arad, supraimpozitare pentru un numar de 206 cladiri, ceea ce inseamna ca in anul 2019, proprietarii acestora vor achita o taxa mai mare a impozitelor pentru proprietate, din dorinta noastra de a stimula cresterea responsabilitatii pentru reabilitarea acestor cladiri”, a subliniat edilul Gheorghe Falca.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro