Local

Evaluarea activitatii ISU Arad pe anul 2018

18.01.2019 ⋅ 0 comentarii

In amfiteatrul Complexului M. al Universtatii ”Aurel Vlaicu” a avut loc in dimineata zilei de joi, 17 ianuarie, bilantul pe anul 2018 al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad, bilant prezentat de catre Inspectorul sef al ISU Arad, locotenent colonel Cristian Garbau, in prezenta oficialitatilor locale si centrale. Iata, in date concrete, care a fost situatia anului 2018:        

    OBIECTIVE 2018

Pe linie operativa, s-a urmarit dezvoltarea capacitatii de interventie prin:

    specializarea si perfectionarea personalului din structurile de operative;
    completarea dotarii cu tehnica de interventie specializata pe tipuri de risc;
    asigurarea operativitatii permanente a tehnicii si mijloacelor de interventie din dotare;
    imbunatatirea procesului de dispecerizare a apelurilor de urgenta.

          In domeniul prevenirii situatiilor de urgenta s-a urmarit asigurarea si respectarea masurilor de prevenire, pregatire si educare in domeniul situatiilor de urgenta la nivelul administratiilor publice locale, institutiilor publice, operatorilor economici si populatiei prin prioritizarea activitatilor preventive catre:

    domeniile educatiei, ocrotirii sanatatii, turismului, culturii si cultelor;
    operatorii economici cu risc ridicat de incendiu sau care desfasoara activitati in care sunt implicate substante periculoase.

       APARAREA IMPOTRIVA INCENDIILOR

          3.1 In domeniul activitatii preventive

          3.1.1 Activitatea de instruire, informare preventiva, exercitii

          Activitatea de prevenire s-a axat pe constientizarea populatiei, a operatorilor economici si  a autoritatilor publice  privind riscul care il genereaza nerespectarea normelor specifice de aparare impotriva incendiilor.

          Pe timpul activitatii de control de prevenire s-au executat si activitati de instruire, informare preventiva si exercitii de interventie pe locul de munca, ce au constat in:

    221 de exercitii in care au fost implicate 11 servicii voluntare si  1 serviciu privat pentru situatii de urgenta;
    204 instruiri in domeniul situatiilor de urgenta (44 la operatori economici, 129 la institutii si 31 la localitati);

          O importanta deosebita s-a acordat informarii preventive in centre comerciale si locuri cu aglomerari de persoane, prin publicarea unui nr. de 5 articole scrise in presa, pe timpul desfasurarii activitatilor de tipul ,,Porti deschise” (Ziua Protectiei Civile, Scoala Altfel, Ziua Pompierilor din Romania). Au fost distribuite pliante si materiale informative  realizate in cadrul campaniilor nationale de informare si care cuprind recomandari, masuri de prevenire si reguli de comportare in diferite situatii de urgenta.

          De asemenea, s-au organizat si desfasurat 2 concursuri scolare cu tematica de specialitate, „Prietenii pompierilor” si „Cu viata mea apar viata”.

          3.1.2 Controale efectuate

          S-au efectuat un total de 535 controale (din care 240 controale inopinate) in care au fost cuprinse: 21 obiective investitii, 236 operatori economici, 212 institutii, 31 localitati, fiind astfel verificate 31 de servicii voluntare respectiv 16 servicii private pentru situatii de urgenta.

          Pe timpul desfasurarii activitatii de control au fost constatate un  numar de 1109 deficiente privind securitatea la incendiu, din care au fost solutionate pe timpul controalelor 51 si sanctionate 1079.

        

          3.1.3 Sanctionarea incalcarilor constatate

In cursul anului 2018 au fost aplicate un numar total de 1083 sanctiuni, cuprinzand 937 de avertismente (645 in domeniul apararii impotriva incendiilor,   132 amenzi in cuantum de 285204 lei  , intocmindu-se 112  procese verbale de contraventie.

In cursul anului 2018, au fost contestate in instanta 3 procese - verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, aplicate de catre inspectorii de prevenire, acestea fiind solutionate in favoarea unitatii sau in curs de solutionare. De asemenea, au fost transmise spre executare silita un numar de 2 procese verbale de contraventie.

3.1.4 Acordare asistenta tehnica de specialitate

Ca urmare a solicitarilor scrise sau verbale adresate institutiei, au fost acordate un numar de 894 asistente tehnice, dintre care 881 pe segmentul avizare-autorizare, 13 pe segmentul prevenirea incendiilor.

Totodata, in cursul anului 2018 au fost repartizate Inspectiei de prevenire si solutionate un numar de 21 de petitii, din care 2 in domeniul avizarii/autorizarii, 19 in domeniul apararii impotriva incendiilor.

       3.1.5. Activitatea de avizare si/sau autorizare

          In anul 2018 au fost eliberate sau acordate :

    172 avize de securitate la incendiu;
    64 autorizatii privind securitatea la incendiu;
    31 acorduri pentru organizarea jocurilor de artificii cu produse pirotehnice.
    116 puncte de vedere pentru PUD, PUZ, PUG
    161 alte puncte de vedere privind domeniul de competenta;

          Au fost respinse 55 de documentatii tehnice (28 cereri avize de securitate la incendiu si 27 cereri de autorizatii privind securitatea la incendiu).

 Cadrele inspectiei de prevenire au participat la:

    113 comisii analiza documentatii pentru eliberarea certificatului de urbanism, organizate la Consiliul Judetean Arad si Primaria Arad;
    118 comisii tehnice organizate la Agentia de Protectie a Mediului Arad;
    18 comisii de receptie.

3.2. In domeniul operativ

          In 2018 pe teritoriul judetului Arad s-au produs 352 incendii , in scadere cu 10 % fata de anul precedent dar in crestere cu 6,3 % fata de 2016. Din numarul total de incendii 181 s-au manifestat in mediul urban (51%), iar 171 in mediu rural (49%). Stingerea incendiilor a fost asigurata de fortele ISU in  202 cazuri,  84 au fost stinse in cooperare ISU-SVSU, iar  la 66 de interventii au actionat serviciile voluntare pentru situatii de urgenta. Pe timpul interventiilor de stingere a incendiilor au fost salvati 27 de adulti si 4 copii fiind  protejate bunuri si instalatii in valoare de peste 40,4 milioane lei. Ca urmare a producerii incendiilor au fost inregistrate un numar de 5 persoane decedate si 5  ranite, pagubele produse fiind estimate la peste 8,1 milioane lei.

In  functie de domeniul de activitate incendiile anului 2018 s-au produs:

    58 % la gospodarii cetatenesti, anexe si terenuri ale acestora;
    9,6 % la mijloace de transport si depozitare;  
    4,2 % in industrie;
    28,2 % ale domenii de activitate   

La locuinte si anexele acestora, in anul 2018 s-au inregistrat 222 incendii. Raportat la anul 2017, numarul incendiilor izbucnite la gospodariile populatiei a scazut cu 16 % (263 incendii in 2017).

Din punct de vedere al cauzelor de incendiu cele mai frecvente au fost:

    Jar/scantei - 29,8 %
    Scurtcircuit electric - 28 %
    Flacara – 22,1 %
    Alte cauze - 20,1 %

        

          Pe langa aceste incendii au mai avut loc un numar de 260 arderi necontrolate (incendii de vegetatie uscata) care au necesitat atat interventia fortelor ISU Arad cat si a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta.

 

    PROTECTIA CIVILA

          4.1 Activitatea de prevenire

          In domeniul prevenirii dezastrelor au fost eliberate 2 avize de protectie civila, 221 avize pentru efectuarea de transporturi periculoase si a fost solutionata o petitie.

In perioada analizata au fost executate 76 de controale, din care:

    15 inspectii la obiective care prezinta pericol de accidente majore, in care sunt implicate substante periculoase, avtnd ca tema de control  respectarea prevederilor Directivei Europene SEVESO III;
    7 constructii hidrotehnice;
    1 punct de comanda;
    22 de adaposturi;
    31 de localitati.

        

De asemenea, au fost efectuate 12 verificari la localitati aflate in zona de inundabilitate,  2 verificari la localitati aflate in zone cu alunecari sau prabusiri de teren, au fost acordate 3 asistente tehnice de specialitate pe segmentul prevenirii dezastrelor, iar 1 ofiter din cadrul centrului operational a facut parte din comisia de verificare a lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor.

In urma desfisurarii controalelor in domeniul protectiei civile, au fost aplicate un numar total de 20 sanctiuni, cuprinzand 18  avertismente si 2 amenzi in cuantum de 585 lei, intocmindu-se 2 procese verbale de contraventie.

In cursul anului 2018, nu au fost contestate in instanta procese - verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, aplicate de catre inspectorii de prevenire.

          4.2. Activitatea de instiintare si alarmare

          Lunar, a fost desfasurat cate 1 exercitiu de instiintare-alarmare la nivel judetean, in cadrul activitatii denumita generic Miercurea Sirenelor, activitate initiata de IGSU incepand cu luna august 2017 si destinata testarii mijloacelor existente de alarmare a populatiei si imbunatatirii timpului de reactie al autoritatilor in situatii de urgenta.

          In desfasurarea antrenamentelor de instiintare au fost implicate toate cele 78 de comitete locale pentru situatii de urgenta, precum si 11 operatori economici sursa de risc.

          Sunt de mentionat activitatile executate in cadrul exercitiului de testare a sistemului national RO-ALERT, exercitiu care s-a desfasurat pe parcursul a doua saptamani. Experienta castigata este una pozitiva, intrucat acest sistem va putea fi utilizat si la nivel judetean, prin transmiterea mesajelor chiar din dispeceratul ISU Arad.

4.2. Interventii pe linie de protectie civila

In domeniul operativ, pe linie de protectie civila, 2018 ISU Arad a intervenit  la 49 situatii de urgenta, dupa cum urmeaza:

    13 inundatii
    16 interventii pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase
    20 misiuni de asanare munitie

          Pe linie pirotehnica, in 2018, echipa pirotehnica si ofiterul specialist din cadrul unitatii au participat la 20 misiuni de asanare pirotehnica in urma carora s-au descoperit si distrus 7 proiectile explozive de diferite calibre, 63 bombe aruncator, 1 grenada ofensiva, 2 grenade defensive si 170 bucati cartuse de infanterie de diferite calibre. Ofiterul specialist pe aceasta linie de munca a condus operatiuni de asanare si in judetele Hunedoara si Timis.

          Cele mai semnificative interventii au fost cele referitoare la inundatiile produse in perioada iulie-august  in mai multe localitati din judetul Arad precum si trei misiuni pirotehnice:

    In data de 22.02.2018, in fostul CAP Bujac din mun Arad , in vederea distrugerii pe loc a unei bombe de aviatie de 50 kg si a unui proiectil exploziv cal 152 mm.
    In data de 04.09.2018, a avut loc distrugerea pe loc a unui proiectil exploziv-perforant, cal. 100 mm, cu focosul deteriorat si partial desurubat in padurea din vecinatatea loc. Milova, intr-o zona greu accesibila;
    In perioada 03 - 05 11.2018 in zona canalului Muresel a avut loc o misiune  complexa de asanare de catre echipa pirotehnica a inspectoratului. In total in cele 3 zile au fost asanate 60 bombe de aruncator: 30 buc. cal. 120 mm, 23 buc. cal. 82 mm alungite si 7 buc. cal. 82 mm. Munitia descoperita a fost depozitata temporar si distrusa ulterior in complexul de poligoane Dud-Taut.

 

 

ASISTENTA MEDICALA DE URGENTA - PRIMUL AJUTOR CALIFICAT

 

Activitatea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) s-a desfasurat in anul 2018 cu 8 ambulante tip B2 pentru prim-ajutor calificat, cu capacitate de transport pacienti, 1 ambulanta C1 respectiv 2 ambulante B2 apartinand SVSU Nadlac si Vinga.

In anul 2018 echipajele SMURD din judet au fost solicitate in 7734 situatii pentru acordare de asistenta medicala, 6595 (87,9%) fiind interventiile echipajelor apartinand ISU Arad iar 1139 interventii SMURD SVSU Vinga si SMURD SVSU Nadlac (14,7%).

Cele mai semnificative cifre, in ceea ce priveste interventia SMURD, sunt:

    387 accidente rutiere din care 72 de interventii cu descarcerare si 6 accidente feroviare, la care au intervenit echipajele SMURD;
    183 de persoane aflate in stop cardio-respirator;
    808 persoane cu traumatisme;
    819 persoane cu afectiuni cardiace,
    122 de persoane cu intoxicatii de diferite etiologii ,
    14 persoane cu arsuri;
    416 transporturi interclinice etc..

          In total, in anul 2018, au fost asistate 7849 de persoane din care 6581 sunt adulti si 908 copii.

          Timpul mediu de raspuns a fost de 8 minute in mediul urban 15 minute in mediul rural.

          Anul 2018 a fost unul care a aratat, inca o data, efectele negative ale imbatranirii parcului de autoambulante. Au fost perioade importante de timp in care au functionat doar 6 din cele 11 ambulante SMURD, din cauza unor defectiuni tehnice. Imbucurator este faptul ca, in luna decembrie 2018, 3 ambulante noi, de tip B, au fost repartizate unitatii noastre. Ne asteptam ca acest fapt sa ne ajute sa dezvoltam in continuare conceptul SMURD si sa asiguram un nivel ridicat in asigurarea primului ajutor calificat;

          Acesta activitate nu poate da rezultate bune fara un efort continuu pentru pregatirea personalului si o sustinere logistica permanenta.

          In perioada analizata, au urmat cursuri de pregatire in domeniul asistentei medicale de urgenta 7  subofiteri in cadrul Centrului de formare ISU ,,Banat ,, al judetului Timis (cursul de prim ajutor calificat descarcerare si operatiuni de salvare - etapa a I a din planul de invatamant).

          In trimestrul IV 2018 a avut loc acreditarea echipajelor SMURD din judet, comisia de acreditare constatand ca atat echipajele cat si spatiile si ambulantele  SMURD sunt in conformitate  cu prevederile  legislatiei in vigoare, eliberand autorizatia de functionare valabila pana in 2023. In luna noiembrie a avut loc evaluarea anuala a subofiterilor fiind testati un numar de 235 de paramedici care au urmat cursul de prim ajutor calificat si cursul de extindere competente.

          Activitatea profesionala SMURD este atent monitorizata de coordonatorul SMURD, din cadrul Centrului operational, d-na plt. adj. sef. Stepan Carla.

 

MANAGEMENT OPERATIONAL

          Inspectoratul, in calitate de integrator al Sistemului Judetean de Management al Situatiilor de Urgenta, a coordonat actiunile tuturor factorilor care asigura functii de sprijin in gestionarea situatiilor de urgenta.

VI.1 Dispecerizarea situatiilor de urgenta

          In perioada evaluata, personalul ISU din cadrul dispeceratului a gestionat un numar de 15.074 apeluri de urgenta receptionate prin SNUAU 112.

In anul 2018 pe teritoriul judetului Arad s-au produs 8452 situatii de urgenta care au fost dispecerizate prin dispeceratul conlocat  ISU-SAJ-UPU Arad.

Situatiile de urgenta produse au fost urmatoarele:

    Stingerea incendiilor      - 352 (4,16%)
    Arderi vegetatie uscata    - 260 ( 3,07 %)
    Urgente medicale SMURD        - 7289 ( 86,23%)
    Descarcerare         - 72 ( 0,85%)
    Asistenta persoane          - 139 ( 1,64 %)
    Protectia mediului - 3 (0,03 %)
    Salvari de animale          - 10 (0,11 %)
    Asigurarea/Supravegherea zonei de producere probabila a situatiei de urgenta - 26 (0,3%)
     Alte situatii de urgenta (Misiuni pirotehnice, inundatii, situatii generate de fenomene meteo periculoase, evenimente publice de amploare care pot genera situatii de urgenta) -126 (1,49 %)
    Alte interventii – 175 (2,07%)

 

In  329 de solicitari, receptionate prin SNUAU 112, nu s-a intervenit  efectiv (reprezentand alarme false, deplasare fara interventie, forte intoarse din drum).

Fata de anii anteriori, numarul situatiilor de urgenta a scazut cu 9,1 % fata de anul 2017 si 0,8 % fata de 2016. Toate tipurile de situatii de urgenta au avut scaderi cu exceptia interventiilor pentru descarcerare care au avut o crestere de 63 % fata de anul precedent.  

Prin intermediul dispeceratului de la sediul unitatii dar si cele de la sediile  subunitatilor au fost  monitorizate un numar de  2387 transporturi de materiale si deseuri periculoase (cifra in crestere cu 35 % fata de anul precedent).            

VI.2 Coordonare si conducere interventii

 

Interventiile anului 2018 au fost conduse de catre personalul subofiterii si ofiterii din subunitatile de interventie, in situatii  complexe fiind conduse de catre personalul grupei operative si ofiteri din comanda unitatii. In 2018 un numar de 319  interventii au fost gestionate de catre subunitatea de raion, in 6 cazuri a fost necesara interventia a cel putin 2 subunitati de interventie, iar in cazul unei  situatii de urgenta (incendiu pe autostrada A1 la limita Arad-Timis) s-a actionat in cooperare cu forte si mijloace apartinand ISU Timis     

In anul 2018 cadre si mijloace de interventie din cadrul ISU Arad  au intervenit in sprijin si in alte judete la ordinul IGSU. Cele mai semnificative misiuni de sprijin au fost:

    In perioada 09 – 11.07.2018 un numar de 1 ofiter si 15 subofiteri  din Detasamentul Arad cu 6 mijloace tehnice au participat la inlaturarea efectelor inundatiilor produse in judetul Sibiu;
    In perioada 16.06 – 26.09.2018 un numar de 20  subofiteri din Detasamentul Sebis au asigurat cu  o ambulanta SMURD tip B2 interventia pe linie de asistenta medicala de urgenta pe litoral pe timpul sezonului estival;
    In perioada 30.11-01.12.2018 o autospeciala de interventie cu apa si spuma si o ambulanta SMURD tip B2 incadrate cu 7 subofiteri au asigurat interventia in municipiul Alba – Iulia pe timpul manifestarilor dedicate Centenarului Unirii;     
    In perioada 16-22.12.2018 un numar de 3  subofiteri din Sectia Barzava au fost in misiune in judetul Timis pentru alimentarea cu energie electrica a unor obiective din orasul Faget si comuna Ohaba Lunga, utilizand containerul de iluminat din dotarea subunitatii;

VI.3 Cooperare interinstitutionala

 

          Si  in anul 2018 cooperarea cu celelalte  institutii din cadrul subsistemului local de management al situatiilor de urgenta s-a desfasurat in conditii foarte bune.

          Un prim exemplu la care s-a manifestat aceasta cooperare sunt exercitiile interne judetene organizate de cate ISU Arad la care au participat institutiile cu care se coopereaza in situatii de urgenta reale.

          Cooperarea s-a manifestat si pe timpul interventiilor, dovada fiind participarea la 408 interventii a personalului din alte institutii ale MAI sau MApN (51 % din totalul interventiilor – mai putin SMURD).

          De asemenea cooperarea cu institutii precum SGA Mures sau Directia de sanatate publica s-a manifestat  si pe timpul situatiilor de urgenta complexe si aici ne referim la inundatiile care au afectat mai multe localitati din judet in perioada iunie-iulie 2018 (Barzava, Brazii, Chisindia, Petris, Conop) precum si la interventiile care au urmat caderilor masive de zapada din perioada 15-16.12.2018 cand o mare parte din localitatile judetului au fost afectate (drumuri blocate, alimentare cu energie electrica).

          Activitatea pe linie pirotehnica s-a desfasurat cu sprijinul permanent al IPJ si IJJ Arad, pentru asigurarea misiunilor de escorta, insotire si paza la locul descopeririri elementelor ramase neexplodate.

        VI.4 Exercitii de pregatire si verificare

          In afara celor 84 de exercitii lunare organizate si desfasurate la nivelul celor 7 raioane de interventie, sub conducerea comandantilor de subunitati, Serviciul Pregatire pentru Interventie si Rezilienta Comunitatii, impreuna cu Centrul operational judetean,  a organizat si desfasurat 6 exercitii cu forte si mijloace in teren sau combinate, in care au fost solicitate componentele judetene si locale ale Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta;

          In luna octombrie, ISU Arad a participat cu forte si mijloace in cadrul exercitiului national Seism 2018, care s-a desfasurat pe raza mun. Bucuresti si a judetului Ilfov, incadrandu-se in cerintele impuse de Conceptia nationala de raspuns post-seism.

          In toate situatiile, s-a castigat experienta comuna a participarii la gestionarea situatiilor de urgenta de amploare si o mai buna cunoastere reciproca, la nivel interinstitutional.

VI.PREGATIRE IN DOMENIUL SITUATIILOR DE URGENTA

VII.1 Pregatirea personalului operativ

          Formarea profesionala continua a personalului operativ in anul 2018 s-a desfasurat pentru cunoasterea si perfectionarea deprinderilor in ceea ce priveste:

    modul de interventie la accidente cu victime multiple;
    modul de utilizare a motopompelor de mare capacitate;
    modul de utilizare a autospecialei cu functionalitati multiple;
    modul de utilizare a autospecialei de interventie si salvare de la inaltime;
    cunoasterea si utilizarea containerelor multirisc;
    modul de interventie la accidente rutiere cu persoane incarcerate.

Situatia operativa si experienta interventiilor proprii au stat la baza discutiilor sau prelucrarilor de studii de caz ale interventiilor purtate cu personalul din subordine.

          La formarea profesionala continua, in bazele de pregatire si centrele antrenament si pregatire de specialitate din tara, au participat 120 de cadre militare pentru diferite specialitati: stingere, pirotehnic, protectie CBRN, alpinist si scafandru.

VII. 2 PREGATIREA SI FORMAREA AUTORITATILOR/POPULATIEI

          Din cele 78 de unitati administrativ-teritoriale, 76 au inaintat  spre avizare  inspectoratului judetean planurile de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta, iar dintre cei 28 operatori economici/institutii care aveau aceasta obligatie legala, 20 si-au indeplinit-o

          S-a planificat participarea unui numar de 77 de persoane din administratia publica locala (primari, viceprimari si secretari) la cursurile organizate  la Centrul Zonal de Pregatire Zonala Cluj Napoca. La aceasta activitate de pregatire au participat 43 de persoane (55%);

          La cursurile din domeniul managamentului situatiilor de urgenta organizate la Centrul National de Perfectionare a Pregatirii in Managementul Situatiilor de Urgenta-Ciolpani, au fost planificate 4 persoane, pe diferite ramuri de activitate, din care au participat 3 (75%).

De asemenea, la nivelul ISU Arad, s-au organizat si desfasurat 5 convocari anuale de pregatire si 11 instructaje cu:

    sefii centrelor operative cu activitate temporara de la localitati;
    conducatorii operatorilor economici sursa de risc;
    sefii comitetelor locale pentru situatii de urgenta de la localitati;
    conducatorii unitatilor de invatamant;
    sefii SVSU-SPSU;
    personalul Penitenciarului Arad.

 

    Serviciile voluntare si private pentru situatii de urgenta

 

          In anul 2018 au fost evaluate si coordonate 13 servicii voluntare pentru situatii de urgenta in vederea obtinerii avizului de infiintare in conformitate cu OMAI nr. 96/2016 pentru aprobarea Criteriilor de performanta privind constituirea, incadrarea si dotarea serviciilor voluntare si a serviciilor private pentru situatii de urgenta.

 

          Au fost emise un numar de 16 avize pentru sef serviciu voluntar pentru situatii de urgenta.

          Un numar de 47 de servicii voluntare din cele 78 existente au in dotare autspeciale de stins incendii, totalizand  un numar de 62 autospeciale, din care 60 de autospeciale sunt functionale.

          Dotarea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta este in stransa legatura cu fondurile alocate de catre consiliile locale si de modul in care acestea au fost cheltuite.

 

In luna iunie s-a desfasurat etapa judeteana a concursurilor profesionale cu serviciile voluntare si private pentru situatii de urgenta, participand 7 servicii voluntare si 4 servicii private pentru situatii de urgenta. Pentru etapa interjudeteana s-a calificat SVSU Secusigiu si SPS Dual CP SRL.

    Pregatirea prescolarilor, elevilor si studentilor

          S-a efectuat in baza ”Protocolului privind pregatirea in domeniul situatiilor de urgenta a copiilor, elevilor si studentilor din invatamantul preuniversitar si superior” nr. 62170/9647/2013, incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Educatiei Nationale, precum si a Planului anual de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta pe anul 2018S-au desfasurat concursurile cercurilor tehnico-aplicative de elevi:

          Pregatirea in unitatile de invatamant a beneficiat de o atentie distincta, iar pentru o planificare si organizare eficienta a pregatirii in unitatile de invatamant, in anul 2018 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” al Judetului Arad si Inspectoratul Scolar Judetean Arad au pus in aplicare un program comun ce a cuprins, diverse activitati din care amintesc:

- 26 de exercitii de alarmare si evacuarein caz de incendiu sau cutremur, la care au fost implicate peste 8500 de elevi, studenti si cadre didactice;

- concursuri scolare cu tematica de specialitate: ”Prietenii Pompierilor”, ”Cu viata mea, apar viata!”

- Organizarea de activitati comune (vizite: Ziua portilor deschise) cu ocazia sarbatoririi unor date sau evenimente importante: Ziua Protectiei Civile, Ziua Pompierilor,  Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului la Dezastre;

- Organizarea de activitati pe timpul activitatilor extra-curriculare “Saptamana altfel”;

- In perioada 17-18 mai 2018, in Tabara de copii si tineret Casoaia s-a desfasurat faza judeteana a concursului cu tematica de protectie civila ,, Cu viata mea apar viata”, la care au participat 8 echipaje (40 participanti) la categoria ,, Gimnaziu”, castigatoarea concursului fiind Scoala Gimnaziala ,,Andrei Saguna” din localitatea Andrei Saguna  si 10 echipaje (50 participanti) la categoria ,, Liceu” , primul loc fiind ocupat de catre echipajul Liceului Tehnologic ,,Stefan Hell” Santana;

·Activitatea de voluntariat

In anul 2018 am continuat activitatile de recrutare de noi candidati in cadrul programului de voluntariat ”Salvator din pasiune”, semnand contracte de voluntariat cu inca 29 de voluntari, care au urmat cursuri de pregatire. Cei 60 de voluntari care activeaza in cadrul programului la ISU Arad au fost implicati in actiunile desfasurate de inspectorat sau de subunitati. 

 

SUPORT

        8. 1 RESURSE UMANE

In prezent, sunt vacante 70 functii, din care 4 de conducere  si 66 de executie. Dintre functiile vacante, 17 sunt de ofiteri, 2 de maistrii militari, 48 de subofiteri si 3 de personal contractual

In anul 2018 au fost recrutati 35 de candidati pentru Facultatea de Pompieri si Scoala de subofiteri de pompieri si protectie civila, dintre acestia fiind admisi 6.

Media de varsta a personalului  militar  este de 38,47 ani (la barbati media de varsta este de 38,51 ani, iar la femei media de varsta este de 40,14 ani). La personalul contractual media de varsta este de 52,75 ani

Din punctul de vedere al pregatirii profesionale a personalului, in anul 2018 un numar de 131 de cadre militare  au participat  / absolvit  diferite forme de pregatire / perfectionare organizate in tara sau in strainatate

In anul 2018, unitatea s-a inregistrat cu 3 accidente de munca.

         8.2 LOGISTICA

Din punct de vedere al dotarii pe linie tehnica si echipament de protectie si de  lucru, unitatea a primit urmatoarele:

a) din achizitiile facute de IGSU si MAI:

    1 – autocamion cu sistem hidraulic de incarcare/descarcare cu carlig;
    1 – container suport logistic al interventiei tip II cautare-salvare;
    1 – container suport logistic al interventiei tip IV-iluminat;
    1 – autospeciala de interventie si salvare de la inaltime 42+/-3 m;
    3 – ambulante de tip B 4×4, Volksvagen Transporter T6;
    1 - autospeciala pentru pastrarea temporara si transport in regim frigorific (morga mobila);
    1 - motopompa remorcabila de mare capacitate tip NOVUS 600 MPS;
    60 – casca de protectie pentru pompieri
    112 perechi – cizme scurte cu brant metalic;
    124 - aparate izolante prevazute cu sistem de alarma in caz de lipsa a miscarii
    67 combinezoane tip SMURD;

 

b) din fondurile Consiliului Judetean Arad:

    1 - remorca transport autovehicule trailer;
    2 - motofierastrae cu disc;
    1- aparat aer conditionat;
    5 - imprimante multifunctionale.

Gradul de acoperire al necesarului calculat de autospeciale de stingere incendii, dintr-un necesar de 82 avem un existent de 41 din care 24 cu norma indeplinita.

S-au executat si receptionat lucrari de reparatii curente la cladiri si instalatii in valoare de 153 mii lei constand in : reparatii punct termic, geamuri, usi, obiecte sanitare, gresie faianta, calorifere.

          In vederea eficientizarii activitatii inspectoratului Consiliul Judetean Arad a aprobat un buget de 443.000,00 lei din care au fost cheltuiti 411.861,00 lei (materiale consumabile, reparatii, piese de schimb, plata servicii, incalzire, intretinere imobile)

          8.3 FINANCIAR

In anul 2018 inspectoratul a primit alocatii de la bugetul de stat pentru finantarea  cheltuielilor de personal si a cheltuielilor pentru bunuri si servicii in valoare de 37.435.500 lei, din care: “Cheltuieli de personal”: 36.166.800 lei, “Bunuri si servicii”: 1.268.700 lei.

In bugetul aprobat, utilitatile detin o pondere de 28 %, piesele auto de 15%, reparatiile curente de 26%, obiectele de inventar 9%, diferenta reprezentand alte cheltuieli de intretinere a tehnicii de lupta si de functionare in bune conditii a unitatii.

S-au virat integral si la timp veniturile aferente bugetului de stat si s-a asigurat plata integrala si la timp a drepturilor de personal si a cheltuielilor de deplasare in limita bugetului aprobat.

        8.4 JURIDIC

Incepand cu luna iunie a.c., postul de consilier juridic a fost ocupat prin concurs, de d-na Slt. Melania Demeter.

Volumul de activitate privind reprezentarea si apararea intereselor inspectoratului in fata instantelor judecatoresti a fost reprezentat de un numar de 10 dosare aflate pe rol. De asemenea au fost  verificate si avizate pentru legalitate  36 de contracte si acte aditionale precum si 111 ordine de personal.

          8.5. PSIHOLOGIC

In anul 2018 s-au efectuat  782 evaluari psihologice periodice ale cadrelor militare din ISU Arad, conducatorilor auto ISU Bihor si Institutia Prefectului jud. Arad, reprezentand 100% din cadrele care sunt evaluate de catre psihologul unitatii.

Activitatea ofiterului specialist a constat in participarea in comisia de evaluarea psihologica a candidatilor inscrisi pentru Scoli Militare  si a candidatilor inscrisi pentru concursurile din sursa externa din 7 judete - Centrul Zonal de evaluare Bihor (aprox.2000 candidati) precum si in realizarea a numeroase sondaje de opinie, sondaje  DGA privind fenomenul coruptiei in MAI, studii privind analiza muncii, traduceri si adaptari a unor teste psihologice orientate pe cadrele militare. De asemenea au fost publicate numeroase articole cu teme de psihologie in revistele MAI si cele de specialitate. Au fost prezentate numeroase teme psihologice la simpozioane si conferinte.

 

    AFACERI ERUROPENE, ASISTENTA SI RELATII INTERNATIONALE

 

          Principalele activitati pe linie de relatii internationale in anul 2018 au fost:

    Participare la cursul ,,Coordonare la nivel superior” a  mr. Deacu Adrian,  in perioada 15-20.04.2018, in  localitatea Schloss-Laubegg, Austria
    Participarea inspectorului sef la festivitatile ocazionate de implinirea a 130 de ani de la infiintarea subunitatii de pompieri Szeghalom jud. Bekes, Republica Ungara in data de 03.05.2018
    Participarea unei delegatii  condusa de col Kiss Andras inspectorul sef al Directoratului de protectie impotriva catastrofelor Bekes la manifestarile ocazionate de sarbatorirea Zilei de 13 septembrie – Ziua pompierilor - 11.09.2018;     

          De asemenea, in perioada 12-19.10.2018, doua cadre din unitate (col. Turcus si cpt. Avramescu) au indeplinit functia de ofiter in reteaua nationala Host Nation Support la punctul de trecere a frontierei Nadlac II pentru echipele  internationale care au participat la exercitiul EURO Modex de la Bucuresti conexat cu exercitiul national SEISM 2018.

 

    INFORMARE SI RELATII PUBLICE

O importanta deosebita s-a acordat informarii opiniei publice privind misiunile si actiunile inspectoratului, a evenimentelor care au avut loc in zona de competenta si cauzele producerii acestora, precum si masurile de prevenire ce trebuie respectate in asemenea cazuri, cu accent pe conduita populatiei in cazul producerii unor situatii de urgenta.

Pe aceasta cale multumim reprezentantilor mass-media pentru obiectivitatea prezentarii activitatii inspectoratului si pentru sprijinul acordat in tranmsiterea recomandarilor noastre catre populatie , in ceea ce priveste masurile de aplicat in domeniul prevenirii situatiilor de urgenta.

In anul 2018 au fost inregistrate 20 de solicitari in baza Legii 544/2001, fiind solutionate in termenul legal.

Vizibilitatea inspectoratului s-a transpus in cele peste 1600 de aparitii, astfel: 1051 in presa scrisa si cea on-line; 303 la posturile locale si centrale de televiziune; 613 la posturile locale si centrale de radio.

    OBIECTIV PENTRU ANUL 2019

Avand in vedere Hotarare de Guvern nr. 951 din 15 decembrie 2016 privind aprobarea Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta pentru perioada 2016-2025, unitatea noastra, ca structura subordonata a IGSU, are ca obiectiv fundamental: consolidarea si dezvoltarea ISUJ Arad in vederea cresterii capacitatii operationale si de raspuns, reducerii impactului efectelor situatiilor de urgenta asupra comunitatilor si imbunatatirii calitatii misiunilor executate in folosul populatiei.                       

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Purtator de cuvant - maior Plesca George

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/