Lipsa fortei calificate de munca din Arad, o problema discutata la CJA
29.01.2019 ⋅ 0 comentarii
Lipsa meseriasilor de pe piata fortei de munca, a muncitorilor tineri bine calificati, este una dintre problemele cu care se confrunta mediul de afaceri aradean.
Presedintele Consiliului Judetean, Iustin Cionca, a incercat sa identifice solutii, in urma intalnirilor pe care le-a avut cu manageri si proprietari de firme. Dupa desfiintarea scolilor profesionale si in urma emigrarii in masa a potentialilor angajati, gasirea fortei calificate de munca este tot mai dificila, iar pastrarea investitorilor in judet depinde in mare masura si de calitatea angajatilor.
Consiliul Judetean Arad a gazduit ieri o intalnire importanta pe tema relansarii invatamantului profesional si tehnic. La discutie au participat Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean Arad si reprezentanti ai Primariei Municipiului Arad, Inspectoratului Scolar Judetean, Patronatului Roman, Clubului Economic Germano-Roman din Arad si ai Universitatii de Vest si Colegiului Particular ,,Vasile Goldis”.
In urma intalnirii au fost stabilite directiile de actiune si s-a luat decizia infiintarii unui grup de lucru.
,,Toti investitorii sunt intr-o situatie extrem de grea, datorita greselilor facute in sistemul de invatamant. Desfiintarea scolilor profesionale a fost o iresponsabilitate, iar noi trebuie acum sa gasim o rezolvare urgenta, care sa asigure necesarul de muncitori in fabricile aradene. Am initiat discutia de astazi in urma contactului cu partenerii nostri din Tubingen, Germania, district cu care ne-am infratit anul trecut. Partenerii nostri germani au in subordine scoli de meserii in care se foloseste si sistemul dual. In baza relatiei de parteneriat s-au aratat dispusi sa ne sustina si sa ne asigure asistenta pentru a relansa in judetul Arad aceasta ramura a invatamantului foarte importanta pentru economia locala”, a declarat Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean Arad.
In anul scolar 2019 – 2020, in judetul Arad, vor fi 24 de clase in scolile de invatamant profesional si tehnic, totalizand un numar de 672 de locuri.
,,Ne dorim cat mai multi adolescenti in sistemul de invatamant dual. La ora actuala firmele pe care le reprezint se confrunta cu o acuta lipsa de meseriasi si cred ca trebuie sa facem ceva in acest sens. Suntem in ceasul al douasprezecelea, asa ca vad intalnirea de astazi mai mult decat necesara”, a subliniat Waldemar Steimer, presedintele Clubului Economic Germano-Roman din Arad.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅