Local

E oficial! Avem EPIDEMIE de gripa in Romania. Ministrul Sanatatii: Nu trebuie sa ne panicam!

30.01.2019 ⋅ 0 comentarii

Bilantul negru al gripei creste alarmant! ”S-a inregistrat a treia saptamana epidemica”, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a primit raportul de la Institutul National de Sanatate Publica: Oficial, in Romania, s-a inregistrat a treia saptamana epidemica consecutiva.

”S-a constatat epidemie”, a declarat ministrul Sanatati.

Printre masurile anuntate de Sorina Pintea se numara interzicea vizitelor in spitalele din Romania pe sectiile cu riscuri crescute. De asemenea, pentru populatie, ministrul Sanatatii spune ca nu este cazul sa ne panicam.

”Recomandam consultarea medicului de familie la primele simptome asemanatoare gripei, precum si izolarea voluntara a persoanelor care prezinta aceste simptome”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Numarul infectiilor virale a avansat peste asteptari a treia saptamana la rand, mai afirma Sorina Pintea.

”Desi marti seata aveam o parte din datele, acestea nu au fost concludente pentru ca nu nu toate spitalele au trimis raportarile. Am refacut statisticile si s-a constatat a treia saptamana epidemica”, a spus ministrul.

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei-Bals, spune ca igiene este sfanta. ”Apa si sapunul sunt sfinte. Este bine sa purtam mastile de protectie, insa acestea trebuie puse corect, peste nas. Respectati regulile de igiena”, a completat acesta.

Sorina Pintea mai spune ca Inspectoratele Scolare pot decide daca considera ca este necesar suspendarea cursurilor.

”Slava Domnului ca vine vacanta”, a completat Adrian Streinu-Cercel, adaugand ca copiii nu trebuie dusi in mall si trebuie evitate zonele aglomerate.

Specialistii recomanda consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare; izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei; respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului); igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical; continuarea vaccinarii antigripale.

De asemenea, se recomanda triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara a celor depistati cu simptomatologie respiratorie.

Sursa

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
melthdesign.ro/