Local

Oamenii de afaceri se revoltă: prevederile OUG 114 privind muncitorii necalificaţi afectează grav piața muncii

20.02.2019 ⋅ 0 comentarii

Confederatia Patronatului Roman cere guvernantilor sa ia masuri urgente, avand in vedere ca prevederile OUG 114, care a intrat in vigoare in 29 decembrie 2018, privind muncitorii necalificati afecteaza grav piata muncii. Asta, in conditiile in care actul normativ limiteaza munca cu zilieri necalificati doar in agricultura, silvicultura si pescuit. Altfel spus, daca nu iti desfasori activitatea in cele trei domenii, nu ai dreptul sa lucrezi cu zilieri.

„Raman descoperite 17 domenii de activitate dintre care amintim doar cateva, respectiv colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii; activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor; hoteluri si alte facilitati de cazare; activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente; activitati de interpretare artistica – spectacole; activitati de gestionare a salilor de spectacole; activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini; cresterea materialului saditor; operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure; activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale; cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale”, sustine Marin Crisan, presedintele Filialei Arad a Confederatiei patronatului Roman.

„Decizie dramatica si fara viziune”

Acesta este de parere ca ordonanta cu pricina aduce grave prejudicii atat mediului de afaceri, in special din zona intreprinderilor mici si mijlocii, preponderent romanesti, cat si unui numar apreciabil de romani. „Decizia produce grave prejudicii atat mediului de afaceri, in special din zona intreprinderilor mici si mijlocii, preponderent romanesti, cat si unui numar apreciabil de cetateni care, neavand calificare, pentru a supravietui aveau doar sansa prestarii unor astfel de meserii, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, acesta fiind singurul venit al familiilor lor. In consecinta, prin aceste masuri, in loc sa castige, statul pierde surse de venit importante. In primul rand, pentru ca patronii, afectati deja de cresterea, de la o luna la alta, a cheltuielilor cu chiriile, energia, transporturile si asa mai departe, nu isi vor permite sa angajeze personal calificat si isi vor diminua activitatile sau chiar isi vor inchide afacerile. In al doilea rand, dar la fel de important, persoanele ramase fara activitate din cauza acestei decizii dramatice si fara viziune, vor deveni povara pentru comunitatile din care fac parte, care se vor vedea nevoite sa le acorde asistenta sociala,” a incheiat Marin Crisan.          

Sursa: ARQ

Autor: Lucian Șerban ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
melthdesign.ro/