Protocol pentru romanii din Maramuresul istoric
09.07.2019 ⋅ 0 comentarii
Sprijinirea comunitatii romanesti aflate in vechea vatra a Maramuresului istoric din dreapta raului Tisa prin donare de carte, publicatii sau alte materiale care au caracter istoric, cultural si educational este o preocupare permanenta a Consiliului Judetean, prin Complexul Muzeal Arad.
In acest sens, astazi, la Consiliul Judetean Arad a avut loc semnarea protocolului de colaborare dintre Complexul Muzeal Arad si Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia „Dacia”. „Partile semnatare au in vedere valorificarea patrimoniului istoric prin organizarea de expozitii, seminarii, colocvii, editare de carte precum si alte activitati cultural –educative”, a declarat Razvan Cadar, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad.
Transcarpatia este o regiune situata in sud-vestul Ucrainei, intre raul Tisa si Carpatii Ucrainei la granita de nord a Romaniei. Aici convietuiesc mai multe etnii, cea romaneasca fiind a treia ca marime. „La nord de Tisa, in Maramuresul istoric, se afla o comunitate de 30.000 de romani. Pentru sprijinirea comunitatii romanesti din Transcarpatia, aflati in vechea vatra a Maramuresului voievodal, este necesara o intensa activitate culturala, educativa, civica”, a precizat Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad.
Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia „Dacia”, prin presedintele dr. Ion M. Botos, se implica permanent in problemele actuale cu care se confrunta romanii din Maramuresul istoric.
Romanii din dreapta raului Tisa au avut de-a lungul timpului o istorie zbuciumata. Maramuresul voivodal, de unde odata in vreme a plecat voievodul Dragos din Bedeu, primul descalecator si intemeietorul Moldovei, a apartinut pe rand Austro-Ungariei, Cehoslovaciei, Ungariei hortiste, URSS-ului, iar acum Ucrainei. La 1 decembrie 1918, romanii maramureseni din dreapta Tisei au avut delegati credentionali care au votat neconditionat unirea cu Romania.
Sursa: ARQ
Autor: Arq.ro ⋅