Local

Comuna Gurahonț are noi proiecte în derulare, dar și proiecte de viitor

22.10.2019 ⋅ 0 comentarii

Despre frumusețea Văii Crișului și despre Gurahonț s-a mai scris, pentru că aceste locuri sunt încărcate de istorie și de frumos din totdeauna. În trecut Gurahonțul a fost foarte bine dezvoltat economic iar pe vremea Imperiului Austro-Ungar aici funcționa una dintre cele mai renumite fabrici de ciment din imperiu. Materia primă pentru ciment se aducea de pe Valea Saturanilor de la Zeldiș (azi localitatea Iacobini). Și în vremea comunismului Gurahonțul era foarte bine dezvoltat economic, deși era și atunci doar o comună. Fabrica de marmeladă și conserve ,,LAURUL-GURAHONȚ” era cunoscută atât în țară cât și în Europa sau URSS, pentru conservele de calitate produse aici, exportate prin portul Constanța și pe alte continente. 

Localitatea Gurahonț este atestată documentar la anul 1386, iar în componența comunei mai intră nouă sate cum este satul Mustești, atestat documentar din anul 1439; Valea Mare, atestat documentar din 1439; Bonțești atestat din 1441; Honțișor, atestat documentar la 1441; Iosaș, atestat  la 1486; Feniș, atestat la 1553; Pescari,  astestat la1553; Zimbru, atestat la 1553; Dulcele, atestat la 1561. Au mai existat și următoarele sate cum este Iosășel, în prezent fiind strada Iosășel din cadrul localității Gurahonț și cătunul Brusturescu,(atestat la 1597) care este inclus acum în componența satului Zimbru.

Comuna Gurahonț nu numai că este o comună întinsă, dar este şi destul de greu de administrat, având în componența ei cele nouă sate plus centrul de comună și totuși… administrația locală face eforturi mari pentru o modernizare continuă a comunei, accesând proiecte fie europene, fie guvernamentale. Deși este greu, primarul Lenuța Moțica nu se plânge nici o clipă, fiind crescută pe aceste meleaguri, înțelege că lucrurile nu se pot face de la o zi la alta, însă  cel mai important lucru este să atragă fonduri în permanență pentru comună. Nu este tot una o comună cu două sau trei localități la câmpie, cu o comună în zona de deal și mai ales cu atâtea sate aparținătoare.

Zilele trecute am ajuns la Gurahonț și am căutat-o pe doamna primar care era la Primărie într-o discuție cu viceprimarul, discuţie referitoare la un nou proiect, însă și-a făcut timp să ne prezinte și situația lucrărilor și a investițiilor din comună. Iată ce ne spune: ,,Avem și proiecte finalizate de curând dar avem și proiecte în derulare, chiar acum se lucrează pe șantier, în centru lângă liceu. Avem practic nouă proiecte depuse pentru modernizarea comunei, dintre care şapte au primit finanțare, unul este în așteptare (din lipsa fondurilor) pentru asfaltarea străzilor la Bonțești.

Să începem cu proiectele finalizate prima dată. Am reabilitat căminele culturale din localitățile Dulcele, Iosaș, Honțișor, Feniș, Iosășel, Pescari și Zimbru. Am achiziționat pentru comună un tractor cu remorcă și tocătoare pentru resturile vegetale, lamă pentru întreținerea drumurilor comunale și din interiorul localităților, am achiziționat un cazan și coș pentru încălzirea centrală la biserica ortodoxă din Gurahonț. Am achiziționat de asemenea aparatură I.T. la Primărie, un autoturism Dacia Logan  tot pentru Primărie,apoi am amenajat locuri de parcare, rigole și spații verzi pe str.Ioan Buteanu în zona pieței agro-alimentare. De asemenea, am făcut lucrări de întreținerea drumurilor din comună, pietruiri și am realizat cadastrarea terenurilor agricole la Dulcele și Zimbru, pentru că în aceste sate nu există titluri de proprietate, acestea nefiind cooperativizate în trecut, urmând să continuăm cu cadastrarea și în celelalte localități din comună. Aceste cadastrări sunt gratuite, fondurile venind de la Guvernul României. Am realizat și un studio de fezabilitate pentru Centrul Cultural din Gurahonț, și am realizat amenajamentul silvic pentru pădurea comunală. Am executat și lucrări de recondiționare poduri și podețe la Mustești. În plus, am modernizat sala de ședințe a Primăriei, iar anul trecut am ridicat și o troiță foarte frumos lucrată în cinstea cenetenarului Marii Uniri și am achiziționat o poartă nouă pentru capela mortuară din Bonțești. Dacă vorbim de proiecte în derulare, vă pot spune că avem un proiect pentru reabilitarea liceului din Gurahonț, asfaltare de străzi în Gurahonț, proiecte care sânt cu finanțare prin PNDL, precum și modernizarea iluminatului public trecându-se pe sistem economic cu leduri, un proiect tot cu finanțare PNDL, iar lucrările la iluminat vor începe chiar de săptămâna viitoare.
 Un alt proiect și tot prin PNDL este construcția unui pod peste Valea Honțișor, proiectul fiind acum în faza de obținere a avizelor, iar un alt proiect prin PNDL este cel de canalizare de la Bonțești și Gurahonț. Avem proiecte atât prin PNDL, însă avem un proiect și prin fonduri europene pentru reabilitarea căminului cultural din Bonțești, proiectul fiind în faza de stabilire a câștigătorului licitației pentru începerea lucrărilor. Un alt proiect tot pe fonduri UE este cel pe GAL Sebiș-Gurahonț-Hălmagiu, pentru achiziția unui buldoexcavator la Primărie. Proiectul este în stagiul procedurii de achiziție și sperăm ca până la finele anului să îl avem încurtea primăriei să-l putem folosi. Din fonduri de la bugetul local începem construcția unui centru cultural cu posibilități multi funcționale la Gurahonț, unde suntem în faza de licitație a lucrărilor. Avem de asemenea lucrări de amenajare parcări și trotuare, rigole și spații verzi în Gurahonț pe str.Ioan Buteanu la fostul internat, lucrări care sunt în derulare. Dar avem însă și un proiect în așteptare cum este cel de asfaltare a străzilor din Bonțești, Iosaș și drumul comunal spre Dulcele, un proiect accesat prin PNDR. Un proiect respins la finanțare este cel de modernizare a iluminatului public la Bonțești din lipsă de fonduri, însă vom găsi alte surse de finanțare a proiectului. Suntem totuși optimiști pentru că din nouă proiecte depuse avem finanțare pentru șapte ceea ce nu e puțin lucru, dar cu siguranță se vor găsi surse de finanțare și pentru celelalte două. Proiecte pentru viitor? O prioritate pentru zona noastă o costituie punerea în valoare a construcției fostului spital Gurahonț, existând în acest sens un acord de principiu al Consiliului Local, fie prin înființarea unei unități spitalicești, fie a unui centru de îngrijire a persoanelor vârstnice, dar cu o policlinică la parterul clădirii . S-au făcut demersuri în acest sens de către conducerea Primăriei, având speranță că se vor concretiza în viitorul apropiat. Tot ca proiecte de viitor, ne dorim și amenajarea de parcări, trotuare, rigole și spații verzi pe strada Iuliu Maniu, precum și asfaltarea tuturor drumurilor comunale. De asemenea, este o prioritate și instalarea unor camera de supraveghere video în localitate pentru siguranța cetățenilor. Tot ca o prioritate pe viitor este și amenajarea și modernizarea piețelor, având în vedere că târgul de la Gurahonț este binecunoscut pe toată Valea Crișului Alb, fiind de asemenea o tradiție în zonă”
.

Iată că rând pe rând se fac investiții pentru modernizarea comunei Gurahonț, pentru că acest lucru este de dorit de toți locuitorii comunei, mai ales că această comună are și un liceu, unde studiază câteva sute de elevi, semn că tineretul rămâne stabil pe aceste meleaguri frumoase, de aceea este imperios necesar a se face investiți în toate domeniile, pentru a asigura copiilor un trai decent și un confort mai mare tocmai pentru a nu fi nevoiți să-și găsească rostul departe de locurile natale,ci să rămână pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.

ntru a nu fi nevoiți să-și găsească rostul departe de locurile natale,ci să rămână pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro