Local Național Informatii Stire

Unul din patru incendii este declanșat de instalaţiile electrice defecte sau improvizate

07.11.2019 ⋅ 0 comentarii

La nivel național, 19 persoane au decedat şi 39 au fost rănite în primele nouă luni ale acestui an în incendii produse din aceste cauze. Din păcate, la această statistică îngrijorătoare, se adaugă nouă persoane care și-au pierdut viața și alte 31 de persoane care au avut de suferit ca urmare a unor incidente cauzate de aparate electrice lăsate sub tensiune.

O priză cu urme de fum, un întrerupător care face arc electric, un cablu ce trece pe sub un covor, un prelungitor improvizat pe o pardoseală de lemn, cumulat cu siguranţe necalibrate sunt doar câteva dintre situaţiile ce pot declanşa în orice moment un incendiu violent într-o locuinţă.

Modul de acțiune „Dorel” îl blamăm ori de câte ori putem, dar îl aplicăm și noi destul de des, fără să conștientizăm consecințele care pot apărea în orice moment. Din dorinţa de a mai adăuga câteva grade la temperatura din locuinţe apelăm la aparate de încălzit electrice, fără să avem în vedere riscurile: alimentăm mai multe aparate electrice din aceeaşi priză, iar cablurile se încălzesc şi iau foc; încercăm să păcălim” o siguranţă care sare” (se deconectează) și îi punem o sârmă mai groasă sau blocăm declanşarea cu un băţ; folosim un calorifer electric, dar avem nevoie de un prelungitor mai lung şi îi adăugăm o bucată de cablu pe care o legăm cum ne pricepem, lăsând-o neizolată pe un covor sau o izolăm cu scotch. Exemplele pot continua, dar rezultatul duce inevitabil în aceeași direcție: un eveniment tragic.

Instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de verificare şi remediere a unor eventuale defecţiuni. Orice intervenţie asupra instalaţiilor electrice trebuie realizată doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă. Solicitarea serviciilor unor „meşteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugeri de bunuri materiale, la rănirea sau decesul unor persoane.

Sursa: Glasul Aradului

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro