Local

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul Parohiei Arad-Micalaca Nouă – zona 300

02.12.2019 ⋅ 0 comentarii

În ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 30 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la hramul bisericii din parohia arădeană Micalaca Nouă – Zona 300. 

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte: Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Pr. paroh Gheorghe Oprea, Pr. Lucian Farcașiu și Pr. Silviu Pele de la Parohia Cruceni.

Cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a fost pus sub titlul „În chipul limbilor de foc” (în baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: I Cor. 4; Ioan 1), adică propovăduirea zeloasă a Sfinților Apostoli în lume după darul primit la pogorârea Sfântului Duh. Sfântului Ap. Andrei revenindu-i, între alte locuri, spre misiune și țara noastră, este cinstit ca ocrotitorul ei spiritual și al Bisericii Ortodoxe Române. În acest sens a avut partea sa la îmbogățirea limbii strămoșilor noștri. În anul ce se încheie ca al Centenarului instaurării Administrației Românești s-a evidențiat importanța introducerii limbii române în școlile până atunci tributare unei stăpâniri străine. La fel, pe plan bisericesc, a fost anul omagial al satului românesc, reamintind păstrarea fidelă a întregului tezaur tradițional al poporului nostru și folosirea limbii române în cultul bisericii. Totodată, comemorarea a doi dintre Întâistătătorii Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, cunoscuți ca promotori ai culturii naționale, și a tuturor traducătorilor de cărți bisericești, a dat o mărturie în plus a contribuției Bisericii la îmbogățirea limbii literare românești, a amintit Ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Sergiu Pop a fost hirotonit deacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Bochia, Protopopiatul Ineu.

Numeroşi credincioşi și copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul Sfintei slujbe, în numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, părintele paroh Gheorghe Oprea i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru prezenţa şi slujirea în mijlocul acestei comunităţi parohiale, în această zi de sărbătoare.

Înaltpreasfinţia Sa a urat tuturor celor care poartă numele de Andrei sau Andreea multă sănătate, propăşire în toate faptele cele bune şi să trăiască întru mulţi şi binecuvântaţi ani.

Pomenirea Sfântului Apostol Andrei – sărbătoare legală în România

În urma numeroaselor demersuri ale Bisericii Ortodoxe Române ca sărbătoarea aceasta să devină sărbătoare naţională a ţării, în anul 1997, are loc înscrierea cu aprobarea Sfântului Sinod a Sfântului Apostol Andrei ca fiind «Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României». În anul 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare națională bisericească. După multe demersuri făcute la autoritățile de stat în 2008 și în 2011 s-a reușit ca în anul 2012 prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012 Parlamentul României să declare această dată de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Cu un an înainte, în octombrie 2011, Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus a doua oară în România, la București, de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei

Andrei Şaguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea. În ziua de 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna (30 noiembrie) şi Simion Ştefan (24 aprilie).

Protos. Iustin Popovici

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro