Local

Ce reguli trebuie respectate la tăierea porcului

02.12.2019 ⋅ 0 comentarii

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) reamintesc arădenilor care taie porci în această perioadă a anului ce reguli trebuie să respecte.   

„În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu. Examenul trichineloscopic se poate  efectua la toate circumscripţiile sanitare veterinar din localităţile judeţului şi la  circumscripţiile  sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor din municipiul Arad (hala din piata Mihai Viteazu și Circumscripția Sanitară Veterinară din Piata Catedralei) şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac. Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea”, susține Viorel Agud. Directorul DSVSA.

Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale, adică din gospodăriile populaţiei, se poate face doar din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. În această  situaţie, mişcarea animalelor se va face numai dacă acestea sunt însoţite de formulare de mişcare şi certificate sanitar veterinare. „Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie au obligația de a anunța medicul veterinar de orice modificare de comportament al animalelor ce urmează a fi sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării”, a continuat Agud.

Acesta a ținut să menționeze că vânzarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Atenție la cumpărături!

În ceea ce privește examenul trichineloscopic, trebuie spus că deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă, aproximativ 150 g din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală) şi crotalia animalului sacrificat. „În perioada 1-31.12.2019, fiecare circumscripţie sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între orele  8,00-17,00 şi duminica între orele 8,00-12,00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne sa o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar, evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează”, a mai spus Agud, care a ținut să precizeze că recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice și nealcoolice. „Sfătuim cetățenii să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane necunoscute pentru a evita ce acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice”, a încheiat directorul DSVSA.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro