Cultura

Parastas de doi ani pentru Regele Mihai, în Catedrala Arhiepiscopală din Arad

06.12.2019 ⋅ 0 comentarii

Doi ani de la înveșnicirea Regelui Mihai I al României. Doi ani de când ziua de 5 decembrie înalță rugăciuni pentru odihna sufletului Majestății Sale.  


Astăzi, 5 decembrie 2019, la  timpul rânduit, arădenii, așa cum era de așteptat, începând cu ora 10.00, s-au adunat la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfânta Treime” din Arad pentru a participa la parastasul ținut în memoria celui care S-a jertfit pe Altarul dragostei pentru ”poporul pe care Dumnezeu I L-a rânduit încă de mic copil”. 


Înaltpresfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în cuvântul rostit, a transmis regretul și compasiunea comunității arădene pentru Familia Regală și a mulțumit celor prezenți pentru participarea la parastasul Majestății Sale, subliniind în mod deosebit dragostea Suveranului român pentru popor, dar și discreția, demnitatea și decența Acestuia în fața multelor și grelelor încercări. 


”Jelim împreună cu Casa Regală și retrăim momentele de acum doi ani de la trecerea în veșnicie a Majestății Sale, dar și prezența Sa în bisericile Aradului, la târnosirea Catedralei Mitropolitane a Banatului, dovedind astfel credincioșia față de jurământul depus față de țară și neam. Regele Mihai, cel pomenit astăzi de noi toți, a fost și rămâne un exemplu în devotamentul față de tot ce a însemnat lucrare pentru binele obștesc”, a spus Înaltpreasfinția Sa, adresând totodată și un cuvânt de mângâiere tuturor celor prezenți, dar în mod special celor cunoscuți ca făcând parte din Asociația ”Amicii Regelui Mihai”. Și au fost acolo, încă au fost, împreună cu co-președintele Asociației, Tiberiu Dekany. 


Lumină din Lumină


Dincolo de încărcătura emoțională a momentului, a clipei de regăsire cu Blândul nostru Rege, în rugăciune, lumina lumânărilor și fumul de tămâie, a fost acolo un moment în care ”Amicii” și-au dat unii altora lumină, creând nevăzut un moment al învierii dorului și recunoștinței față de cel de al cărui Nume și-au legat o bună parte din viață. Cunoscându-i, știindu-le și înțelegându-le pe deplin momentul de reîntâlnire, fiecare cuvânt al Slujbei Parastasului a purtat cu sine o încărcătură aparte frumos îmbrăcată în ”Odihnește, Doamne, sufletul robului tău Mihai I, Regele României...” 


Grija


Cum în astfel de momente nu poți să nu îl cauți, acolo, între Amici, pe Domnul Arthur Chomiuc, Președinte al Asociației ”Amicii Regelui Mihai”, observându-i absența (motivată pe deplin), imediat după Slujbă l-am sunat... Și parcă aștepta. ”Am fost acolo, dar doar cu gândul și inima anul acesta...”, mi-a spus, după care într-o duioasă grijă a început a întreba: ”Domnul... a fost? Dar doamna...? Familia...? Au fost toate bine rânduite?”. Da, au fost toți! Da, totul a fost bine! ”Dumnezeu să ni-L odihnească în pace!”... și tăcere. Așa cum de atât de multe ori în poveștile despre Regele Mihai ni se așterne liniștea. 


Arad, 5 decembrie 2019, Catedrala Arhiepiscopală. 


ODIHNĂ VEȘNICĂ, MAJESTATE!


Nihil Sine Deo!


SURSA: GLASUL CETATII

fashiondays.ro