Stire Cultura

Cenadul în negura timpului

05.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Palatul

Este situat în centrul orașului Arad, iar imaginea sa ne este cunoscută multora dintre noi. Impozantul palat străjuiește o latură a Primăriei Arad. A fost construit în numai doi ani între 1892-1894 de Societatea de Cale Ferată Arad-Cenad. 

Azi, la mai bine de 125 de ani de la construirea lui este cunoscut tuturor ca Palatul Cenad. Iar numele comunei Cenad este pomenit de arădeni datorită acestui frumos edificiu care are pe frontispiciu pe zeul roman al comerțului, Mercur.

Cenadul azi  

În primele zile ale Noului An ne îndreptăm spre comuna Cenad din județul învecinat Timiș, comună situată la 75 de km depărtare de Arad.

Calea ferată întretaie și astăzi drumul în mai multe locuri. Azi, Cenadul  este punct de trecere al frontierei, călătorul  este de cele mai multe ori grăbit să plece spre alte meleaguri fiind mai puțin interesat de istoria locului.

Urbs Morisena

Pe actualul teritoriu al comunei și-a avut sediul castrul roman Morisena (”Mureșana″) de la numele râului Mureș. Mai târziu aici și-au avut capitala Gelu și Ahtum. În vremea acestuia din urmă au fost aduși de voievod meșteri din Bizanț pentru a construi un palat, o biserică și o mănăstire ortodoxă. Toate aceste se petreceau în jurul anului 1000.

Astăzi, la intrarea în Cenad se află o mănăstire ortodoxă de m... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro