Local

În ajunul Crăciunului pe rit vechi la Biserica Ortodoxă Sârbă din Gai a fost aprins badnjak-ul

07.01.2020 ⋅ 0 comentarii

În seara zilei de luni, 6 ianuarie, începând cu orele 17,00 , la Biserica Ortodoxă Sârbă din Gai comunitatea sârbilor din Gai a  sărbătorit Ajunul Crăciunului sârbesc. La slujba oficiată de către preotul locului lăcașul de cult s-a dovedit neîncăpător, mulți credincioși de rit (stil) vechi dorind să ia parte la eveniment. Alături de ai au ținut să fie prezenți și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și Călin Bibarț, primarul municipiului.

După săvârșirea slujbei în incinta bisericii toată suflarea s-a deplasat în curtea din spate, unde a avut loc ritualul aprinderii unui foc din trunchiuri și crengi de stejar, pregătite dinainte pentru acest scop. 

”Aprinderea badnjak-ului (crengi și bucăți de stejar) reprezintă o particularitate a ortodoxiei sârbe, simbolizând focul unde păstorii s-au adunat în noaptea sfântă a nașterii Domnului Isus Cristos. Cu această ocazie doresc tuturor credincioșilor de rit vechi și în special sârbilor, un Crăciun fericit și Un An Nou fericit”, a punctat Darko Voștinar, Vicepreședinte al Uniunii Sârbilor din România.

 

Vasile de Zărand

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro