Național Social Stire

Mare grijă! A început sezonul de gripă. Doi români au murit și aproape 700 s-au îmbolnăvit

17.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, joi, că s-a înregistrat oficial debutul sezonului gripal - adică rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a trecut de 25% pentru același subtip, informează Agerpres.

Potrivit unei informări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în săptămâna 6-12 ianuarie.

”La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, infecții ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 73.257, cu 19,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (90.963) și de 1,8 ori mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (39.657) - situatie cauzata in principal subraportarilor din saptamana anterioara, ca urmare a zilelor nelucratoare (sarbatorilor legale).

Au fost raportate la nivel național 692 cazuri de gripă clinică, mai puține comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (1.155 cazuri)", se arată în informare.

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1) pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1) pdm09, 4 - tip A, subtip H3 si 1 - A nesubtipat.

De la inceputul sezonului au fost confirmate 165 cazuri de gripă: 19 - cu virus AH3, 19 - cu virus AH, 20 cazuri gripa A nesubtipat, 107 cazuri gripa cu virus B.

Până pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Cum să vă păstrați sănătatea dumneavoastră și a altora în această iarnă:

• Vacinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă

Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire.

Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile d... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro