Stire Cultura

”Moții pentru Ioan Slavici”, exponatul lunii ianuarie la Complexul Muzeal Arad

18.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Cu prilejul aniversării nașterii marelui scriitor român Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925), Muzeul arădean propune exponatul lunii ianuarie: Albumul ”Moții pentru Ioan Slavici”, expus în Sala Unirii/Muzeul de Istorie din Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor).

”Ioan Slavici a cunoscut și a fost extrem de apropiat de pământul sacru al Țării Moților și de locuitorii acestuia. Încă din timpul copilăriei sale, autorul aude vorbindu-se despre faptele de eroism săvârșite, unde protagoniștii erau nimeni alții decât Horea, Avram Iancu, etc.

În urma evenimentelor sângeroase de la Scărișoara, acesta scrie un articol care a avut un ecou răsunător în presa vremii, pe care îl publică ulterior în Tribuna, Voința națională și Vatra, prin intermediul căruia condamna cu determinare politica de oprimare a libertăților național-democratice ale românilor din Transilvania, invocand dreptul natural și istoric prin care i-a aparat pe moți, asupra cărora s-a tras cu arme de foc.

În semn de profundă considerație, moții îi adresează lui Slavici, apărătorul lor, cuvinte de mulțumire cuprinse într-un album comandat la Viena. Albumul este decorat cu o plăcuță platinată, pe care sunt înscrise următoarele cuvinte: ”Moții, pentru Slavici”. Anterior, plăcuța fuses... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro