Sfânta Teodora Împărăteasa, apărătoarea icoanelor
11.02.2020 ⋅ 0 comentarii
”Ca cea vrednică de darurile lui Dumnezeu, și chip preasfânt de înțelepciune și credință luminat-ai prin a ta evlavie Biserica. Și ai arătat tuturor că sfinții au cinstit sfintele icoane, prealăudată Teodora, podoaba ortodocșilor” (Tropar)
În data de 11 februarie, Biserica o are spre pomenire pe Sfânta împărăteasă Teodora.
Împărăteasa Teodora s-a născut în jurul anilor 810-815 în orasul Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici), din părinți creștini, ea mai având doi frați și trei surori.
S-a căsătorit cu împăratul Teofil în anul 830 și au avut șapte copii: cinci fete și doi băieți. Pentru că Teodora aducea cinstire sfintelor icoane, iar Teofil era împotriva cinstirii lor, apar neînțelegerile între ei.
Teofil va emite doua edicte împotriva cinstitorilor sfintelor icoane, primul în anul 831, al doilea în anul 838, care aveau menirea de a distruge icoanele și de a-i pedepsi aspru pe iubitorii icoanelor. Îl numește patriarh de Constantinopol pe Ioan Gramaticul (837-843), un iconoclast radical și prezidează un sinod în Biserica din Vlaherne, în care se aruncaă anatema asupra tuturor celor ce venerează sfintele icoane.
După moartea Împăratului Teofil, în anul 842, prigoana împotriva iubitorilor de icoane ia sfârșit, iar pe tron ajunge Teodora, pentru că fiul ei, Mihail al III-lea, nu avea vârsta potrivită conducerii imperiului.
Dorind restabilirea cultului sfintelor icoane, Teodora a convocat în luna martie 843, un sinod în Palatul Kanikleion (sediul cancelariei imperiale) din Constantinopol, unde este ales un nou patriarh de Constantinopol: Metodie. Acesta a alcătuit un document cu denumirea de Synodicon, care cuprindea învățătura ortodoxă a Bisericii și condamnă toate ereziile și pe toți ereticii.
Astfel, pe 11 martie 843, la Constantinopol, a fost restabilit cultul sfintelor ... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății