Stire Cultura Religie

Preasfințitul Emilian Crișanul împlinește astăzi 48 de ani

12.02.2020 ⋅ 0 comentarii

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împlinește astăzi, 12 februarie, 48 de ani. 

Momentele aniversare, indiferent de natura lor, sunt cel mai adesea bun prilej de făcut bilanț trecutului, fructificând prezentul pentru a privi cu nădejde de bucurie așezată în Dumnezeu viitorul. 

Și o să începem cu o mărturisire personală. Dorind a marca în scris acest moment aniversar al ierarhului arădean și al celor păstoriți de Preasfinția Sa, ne-am aflat, preț de câteva minute bune, în imposibilitatea de a da bun răspuns întrebării ”ce să scriem?”. Și nu pentru că nu am fi avut ce, ci pentru că doream a găsi exact acea trăsătură definitorie care să contureze un altfel de bilanț al ultimului an din viața sărbătoritului în mijlocul arădenilor. Salvarea? Cartea ”Unitatea dragostei între cer și pământ” care a văzut lumina tiparului în Anul Centenar. Am luat-o de pe raft și am deschis-o pur întâmplător la pagina 262, acolo unde Preasfinția Sa vorbește despre ”Înviere și bucurie”, amintind de treptele bucuriei scrise de Ernest Bernea.  Cât de potrivit, la doar câteva zile distanță de pășirea pe urcușul spre Înviere prin intrarea în Perioada Triodului fiind!

Descoperisem și cuvântul! Bucurie, acel ”ceva” definitoriu care să dea culoare ”bilanțului” venise, așadar, printr-o simplă deschidere a cărții. 

Ca martori, prin participarea la destul de multe Liturghii Arhierești săvârșite de Preasfinția Sa, ai reacțiilor credincioșilor arădeni la întâlnirea cu ierarhul, da, despre bucurie este vorba. Și aici vorbim de la întâmpinare, cuvânt de învățătură, rostirea împreună a rugăciunii ”Tatăl nostru”, momentele de întâlnire în Lingurița Euharistică și timpul cu tihnă așezat în binecuvântările, cuvintele de alinare și iconițele dăruite la finalul Sfintei Liturghii tuturor celor prezenți. 

Tot de spre ”bucuria de a fi împreună” frumos armonizată cu ”bucuria dăruirii” ne-am și v-am fă... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro