Și judecătorii fac voluntariat: merg în școlile din județ și țin ore de educație juridică
13.02.2020 ⋅ 0 comentarii
Reprezentanții Tribunalului Arad au prezentat, ieri, un proiect care a apărut în urma unui protocolul de colaborare între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care are ca scop realizarea unei educații juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Judecătorii fac astfel voluntariat în școlile din județ, vorbindu-le elevilor despre legi și ce se întâmplă dacă acestea sunt încălcate. Au participat la program judecătorii Daniela Muntean şi Horea Oprean, din cadrul Tribunalului Arad; Mariana Nicoleta Luciu, Horia Şurtea, Călin Mihalaş şi Cristian Firca din cadrul Judecătoriei Arad şi Sînziana Cighir din cadrul Judecătoriei Lipova. Aceștia au luat astfel parte la 35 activităţi de educaţie juridică, respectiv, expuneri/prelegeri/concursuri şcolare, la nivelul orelor de consiliere şi orientare/dirigenţie, la sediul mai multor unităţi de învăţământ din municipiul Arad şi din judeţul Arad, cum ar fi: Liceul Naţional de Informatică Arad, Colegiul Naţional „Preparandia Dimitrie Ţichindeal” Arad, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, Seminarul Teologic Ortodox Arad, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” Arad, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad, Şcoala Gimnazială „Adam Nicolae” Arad, Şcoala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, Şcoala Gimnazială Vladimirescu, Liceul Teoretic Pâncota, Şcoala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, Liceul Teologic Penticostal Arad, Liceul „Csiky Gergely” Arad, Şcoala Gimnazială „Aron Cotruş”, Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici” Şiria, Colegiul Economic Arad, Şcoala Gimnazială „Adam Nicolae” Arad.
Întâlniri la Tribunal
De asemenea, în temeiul aceluiaşi Protocol, la sediul Tribunalului Arad au fost întâlniri cu elevi de la mai multe şcoli din municipiu şi judeţ Arad, cum ar fi: Şcoala Gimnazială „Adam Nicolae” Arad, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Curtici, Şcoala Gimnazială „Regina Maria” Arad, Colegiul Naţional „Preparandia Dimitrie Ţichindeal” Arad, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” Arad, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad, în special, în cadrul programului „Şcoala Altfel”. Reprezentanții Tribunalului susțin că pe 26 octombrie 2018, în cadrul evenimentului „Ziua Porţilor Deschise”, conducerea Tribunalului Arad şi conducerea Judecătoriei Arad, în colaborare cu Serviciul de Probaţiune Arad şi, în concordanţă cu cele convenite cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, au organizat întâlniri între elevi şi persoane care au trecut prin experienţa procesului penal, condamnate la pedepse neprivative de libertate. La aceste întâlniri au participat un număr de circa 100 de elevi din clasele IX –XII de la mai multe şcoli din municipiu (Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Naţional „Preparandia - Dimitrie Ţichindeal”, Liceul Naţional de Informatică, Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, Colegiul Economic, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”).
„Acţiunile derulate cu elevii de liceu au avut scopul de familiarizare cu spaţiul în care se desfăşoară procese civile şi penale, precum şi cu personaje care îndeplinesc anumite roluri în justiţie. Pe termen lung, evenimentul are şi rolul de a contribui la prevenirea devianţei/delincvenţei juvenile. Toate activitățile pe care le-au făcut colegii au fost activități de voluntariat”, a declarat Virgiliu Flavius Bradin, vicepreședintele și purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad.
Ce spun doi dintre voluntari
Judecătoarea Daniela Muntean a fost cea care a creat materialele didactice care au fost folosite. „Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poate face un profesionist al dreptului și un părinte este să împărtășească copiilor cunoștințele juridice. A fost un proiect foarte bine primit de copii”, susține Daniela Muntean. La rândul său, judecătorul Călin Mihala susține că programul a fost o provocare. „Am încercat să depășim acest cadru formal în care se desfășoară activitatea noastră și am coborât la niște discuții concrete, marcate de împlinirea vârstei de 14 ani, când copiii devin subiecți de drepturi și de obligații”, a ținut să precizeze judecătorul.
Sursa: ARQ