Local Informatii

Firmele suspendate pe pagina poliţiei locale

03.03.2020 ⋅ 0 comentarii

Arădenii vor putea consulta începând cu data de 20.03.2020 pe site-ul DGPL Arad harta tuturor firmelor suspendate de pe raza municipiului Arad. Măsura oferă concetățenilor oportunitatea de a sesiza poliția locală referitor la continuarea unor activități comerciale după dispunerea suspendării acesteia (fapt ce permite inclusiv adoptarea unor măsuri sancționatorii mai severe). În anul 2019, au fost sancționate 171 de firme pentru nedeținerea autorizației de funcționare emise de PMA. Până în prezent, doar 42 dintre societăți au intrat în legalitate. Restul de 129 nu au solicitat primăriei eliberarea autorizației necesare funcționării sau au depus incomplet documentația necesară. În intervalul ianuarie 2017-decembrie 2019, 64% dintre cele 129 de firme au fost sancționate cu un proces verbal ( 13 cu avertisment și 70 cu amendă), 23% au fost sancționați de două ori cu amendă, în cazul a 9% s-au aplicat 3 procese verbale, 2% au făcut obiectul a 4 procese verbale, respectiv 2% a 5 procese verbale. Opțiunea Primăriei Municipiului Arad, prin DGPL Arad, este de a nu permite tergiversarea intrării în legalitate, sens în care, firmelor cărora li s-au aplicat cel puțin două amenzi le va fi aplicată sancțiunea complementară a suspendării activității.

 Este vorba de un total de 46 de societăți comerciale. Justificarea acestei măsuri drastice rezidă în perioada îndelungată pe care societățile respective au avut-o la dispoziție pentru a finaliza procesul de autorizare: 14 au fost sancționate prima dată în urmă cu trei ani sau mai mult, 17 în urmă cu doi ani și 15 în cursul anului 2019. Motivele pentru care PMA nu eliberează autorizațiile de funcționate în cazul firmelor amendate este absența documentației privind : - autorizaţia de mediu sau avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, după caz; - autorizaţia de securitate la incendiu emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau punctul de vedere al acestuia din care reiese faptul că spaţiul în care se desfăşoară activitatea nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; - buletinul de zgomot emis de Agenţia de Protecţia Mediului sau Direcţia de Sănătate Publică (în cazul în care activitatea nu afectează în nici un fel liniştea vecinilor se va depune o declaraţie pe propria răspundere în acest sens); - avizul comitetului executiv al asociaţiei de proprietari cu acordul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează spaţiul pe plan orizontal şi vertical. În cazul în care nu există asociaţie de proprietari, acordul proprietarilor învecinaţi pe plan orizontal şi vertical, în formă autentică; - schimbarea destinației spațiului în sensul desfăşurării activităţilor de alimentaţie publică în locațiile care, prin construcţie nu au fost spaţii comerciale sau care nu au obţinut autorizaţie de construire pentru înscrierea destinaţiei de spaţiu comercial. - individualizarea spațiilor comerciale din cadrul unor complexe comerciale cu suprafață mare. 

Toate motivele susmenționate reflectă necesitatea îndeplinirii, de către comercianți, a unor norme privind siguranța consumatorilor, protecția mediului sau respectarea normelor de conviețuirea socială. Imposibilitatea agenților comerciali, pe termen lung, de a dobândi avizele în cauză, reflectă în mod direct neconformarea lor cu respectivele imperative ale unui comerț civilizat și sigur, fapt ce justifică măsura suspendării activității, până la o eventuală intrare în legalitate. În cazul constatării nesocotirii măsurii suspendării activităților comerciale de către unii dintre agenții economici, polițiștii locali cu atribuții în domeniul activităților comerciale în colaborare cu Poliția Municipiului Arad și cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pot aplica măsura confiscării sumelor încasate după dispunerea suspendării, făcându-se astfel venit la bugetul de stat.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro