Infecția cu COVID-19 la copil. Sfaturile unui medic pediatru arădean pentru părinți
14.03.2020 ⋅ 0 comentarii
Ca părinte, cuvântul Coronavirus COVID-19 are în ultimele zile o rezonanță aparte, împletită cu anxietate si descurajare. Întrebări ca: ”Poate copilul meu să facă infecția?”, ”Care este riscul?”, ”Există metode de profilaxie?”, ”Cum se manifestă?”, sunt acum pe buzele tuturor părinților.
Pentru a găsi răspuns întrebărilor de mai sus, am apelat la unul dintre medicii pediatri din Arad, doamna Doctor Simona Dumitra MD, PhD.
În ciuda unor site-uri specializate care furnizează sfaturi experte, există și un număr mare de forumuri sau postări care augmentează panica și răspândesc informații fără fundament științific.
Prezentarea de față vă propune o sinteză realizată de doamna Doctor Simona Dumitra din ultimele articole științifice si din postările recente ale unor site-uri de organizații profesionale de renume, referitoare la noul virus și câteva sfaturi simple de prevenție.
Noul coronavirus este foarte tânar - a apărut în Decembrie 2019 în Wuhan, China, deci experiența și studiul său împlinesc doar 4 luni. Puțin pentru a prefigura turnura și impactul pe viitor. În fiecare zi se află lucruri noi care vor sta la baza unor protocoale riguroase de diagnostic și tratament.
Poate copilul meu sa fie infectat cu COVID-19?
Copiii nu par să fie cu risc crescut pentru COVID-19 comparativ cu adulții. Doar 1% din cazurile de infecție au afectat copiii sub 9 ani, iar 2 % din cazurile de infecție -populația sub 18 ani, neînregistrându-se niciun deces sub 10 ani. Deocamdata virusul are o evoluție blândă în perioada copilăriei, ceea ce este un aspect îmbucurător. Pe de altă parte, există copii care fac forme asimptomatice de boală sau foarte ușoare, dar răspândesc virusul mai departe în perioada de contagiozitate și devin o sursă de contaminare pentru persoanele vârstnice din jurul lor.
Cum pot să îmi feresc copilul de infecție?
Răspunsul poate fi considerat simplist, dar, până la urmă, detaliile bazale de igienă sunt cheia succesului:
EVITAȚI în acestă perioadă expunerea copiilor în locuri aglomerate, locuri de joacă, aniversări, vizite, transportul public. Epidemiologii sugerează evitarea strângerilor de mâini, îmbrățisărilor. Știu ca sunt măsuri exagerate pentru ființele sociabile, dar ni se permite salutul plin de căldură și zâmbetul. Din fericire, după ieșirea din pandemie vom reveni la gesturile pline de afecțiune și umanitate dinainte, dar acum suntem în izolare, nu în vacanță.
Dăm medicamente care să crească imunitatea?
O dietă echilibrată și o urmărire atentă sunt suficiente.
Vitamina C , Zincul, vitamina D sau uleiul de pește sunt recomandate de anumite cercuri, dar nu acceptate de toate societățile de pediatrie consacrate.
Ce facem cu copilul dacă face febră sau tușește?
În această perioadă, orice ascensiune febrilă poate declanșa spaima părinților care asociază debutul bolii cu noul coronavirus. Foarte multe virusuri circulă în acest sezon în populația infantilă a Aradului, inclusiv gripa de tip A sau B, așa că e mai justificat să ne gândim la acest tip de etiologie inițial.
Reiterez primele măsuri care se iau în caz de febră: evitarea supraîncălzirii prin acoperirea sau îmbrăcarea excesivă a copilului, administrarea de Ibuprofen sau Paracetamol, hidratarea corespunzătoare a copilului. O temperatură de 40 de grade scade în 30-45 de minute, de aceea vă rog să aveți răbdare și să nu disperați că antitermicul nu este eficient din primele 5 minute.
Se pot folosi apa de mare pentru toaleta... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății