Coronavirusul se transmite sau nu prin intermediul alimentelor? Răspunsul vine de la DSVSA
17.03.2020 ⋅ 0 comentarii
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad au ținut să facă câteva precizări cu privire la ceea ce înseamnă coronavirusul pentru industria alimentară și ce măsuri trebuie respectate cu strictețe pentru a împiedica răspândirea cumplitei boli.
„Pentru a veni în sprijinul consumatorilor și al operatorilor din domeniul alimentar, facem următoarele precizări în privința COVID 19:
- datele științifice existente la acest moment precum și experiența anterioară, ne arată că acest virus nu se transmite prin intermediul alimentelor, acest virus are nevoie de o gazdă pentru a crește și nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul acestora;
- în mod obișnuit virusul este transmis prin contact direct cu lichidele corporale ale unei persoane infectate (tuse, strănut) sau indirect cu suprafețele pe care o persoană infectată a tușit sau a strănutat. Informațiile actuale sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore pe suprafețe, dezinfectanții simpli de uz casnic fiind eficienți în vederea eliminării acestuia.
În cazul în care personalul lucrător din sectorul alimentar respectă cu strictețe bunele practici de igienă personală nu există posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare sau spațiile din cadrul unității”, susține dr. Viorel Agud, directorul DSVSA.
Fără angajați cu simptome
De menționat că Organizația Mondială a Sănătății recomandă menținerea unor criterii de igienă generală standard care include:
- spălarea și igienizarea adecvată/frecventă a mâinilor;
- practici de producție a alimentelor sigure;
- evitarea contactului cu orice persoană care prezintă simptome de boală respiratorie (tuse, strănut).
„În privința proprietarilor/managerilor din unitățile alimentare, ca urmare a comunicatelor oficiale din partea Guvernului României, este obligatoriu ca angajații acestora să nu aibă simptome de infecție cu COVID 19. De asemenea proprietarii magazinelor din sectorul alimentar trebuie să se asigure că personalul este informat cu privire la situația COVID 19. Cu toate acestea, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia în considerare responsabilitățile specifice în temeiul legislației alimentare și să mențină în permanență practici de igienă adecvate. Astfel trebuie să aibă în vedere că personalul raportează orice simptom de boală înainte sau în timpul lucrului, că acesta nu este bolnav și este apt de muncă și să intensifice triajul epidemiologic al personalului înainte de intrarea în spațiile de muncă”, a încheiat Agud.
Sursa: ARQ