Școala pentru părinți. Astăzi, despre febra la copil
20.03.2020 ⋅ 0 comentarii
În urmă cu o săptămână, doamna Doctor Simona Dumitra, Medic primar pediatru, intuind neliniștea părinților, în contextul pandemiei de coronavirus, a răspuns temerilor acestora printr-un articol în care a explicat ce înseamnă infecția cu COVID-19 la copil.
Reacțiile părinților la articolul amintit și aplecarea cu dragoste a doamnei Doctor spre semeni au condus la crearea rubricii săptămânale ”Școala pentru părinți”, în cadrul căreia va întinde o reală mână de ajutor într-o perioadă deloc ușoară. Astfel, în fiecare vineri, imediat după ora 19.00, nădăjduim ca articolele doamnei Doctor să vă ajute în a deveni mai siguri, mai empatici în îngrijirea copiilor, încercând astfel și a degreva medicii din prima linie, oricum suprasolicitați în această perioadă.
Așadar.... Școala pentru părinți. Astăzi, despre febra la copil
Cuvântul febră e generator de neliniști materne, pentru că reprezintă cel mai frecvent simptom al copilăriei, care presupune cauze diferite, de la foarte ușoare pâna la afecțiuni de mare severitate.
Din 1846 se considera de către Wunderlich, cel care a introdus conceptul de măsurare a temperaturii corpului uman, că „febra nu este o boală, ci mai degrabă răspunsul corpului la o boală”. Febra este un mecanism de apărare a organismului, care nu trebuie combătut activ în primele faze și nu trebuie să declanșeze fobii parentale.
Ce este febra?
O definiție simplă se referă la creșterea temperaturii organismului de la valoarea normală de 36⁰C-37⁰C cu minim un grad.
Temperatura corpului prezintă fluctații de la copil la copil și este minimă la orele 4 - 5 dimineața și maximă la începutul serii. Ea poate fi influențată în primele 60 de minute de exercițiu fizic, mâncare, băuturi fierbinți.
Febră înseamnă depășirea limitei de 38⁰C la sugarii sub 3 luni, 38,3⁰C la copiii între 3 luni - 2 ani și 38⁰C la copiii peste 2 ani.
Clasificarea febrei
• Subfebrilitate 37,5⁰C - 38⁰C
• Febră moderată 38⁰C - 39⁰C
• Febră înaltă 39⁰C - 40⁰C
• Hipertermie peste 40⁰C
Metode de măsurare a temperaturii în funcție de vârstă
Cel mai sigur este termometrul digital, care este precis, rapid, ușor de utilizat și atraumatic. Se mai găsesc pe piață- termometre electronice de ureche, benzi de plastic sau tip suzetă pentru sugari.
Valorile normale medii ale temperaturii copilului în funcție de metoda folosită
• Temperatura orală - 37⁰C
• Temperatura rectală - 37,5⁰C - întotdeauna se scad 5 diviziuni pentru depistarea temperaturii reale a corpului (exemplu - dacă are 38⁰C intrarectal, temperatura reală a corpului este 37,5⁰ C).
• Temperatura axilară - 36,5⁰C
Cum se manifestă starea febrilă?
Febra poate fi izolată, sau se poate asocia cu alte semne, care dau o coloratură mai dramatică bolii - frison, înroșirea feței, transpirații, mâini și picioare reci, respirație accelerată, dureri de mușchi, dureri de burtă, dureri de cap, somnolență sau agitație, privire strălucitoare, vărsături, lipsa poftei de mâncare, convulsia febrilă (complicația cea mai temută a ascensiunii febrile).
Fiecare copil are o anumită constelație de simptome premergătoare, mămicile empatice recunoscând de multe ori febra la copilul lor, chiar înaintea termometrizării.( „Are fața rosie și ochii strălucitori..sigur imi face febră‟)
Cum scădem febra la domiciliu?
Vom insista asupra manevrelor de termoliză fizică (se efectuează la domiciliu) de către părinți, aceste metode fiind descrise mai puțin în literatura de specialitate, unele ghiduri medicale considerându-le ineficiente.
Pe tot parcursul croșetului febril copilul este invitat să bea lichide des, cu înghițituri mici - apă, ceai, suc de compot, supă de pui, pentru evitarea deshidratării.
Împachetările hipotermizante - luați un prosop mare sau un cerceaf pe care îl puneți sub apă călduță, NU RECE, se stoarce și se învelește copilul dezbrăcat de la brâu în jos, lăsând mâinile libere. Prin transmiterea excesului de căldură, prosopul se va usca intr-o perioadă scurtă, prosopul se pune din nou sub apă călduță, se stoarce, se reînvelește copilul și ciclul reîncepe. Scăderea de la o temperatură de 39⁰C la temperatura normală durează cel puțin 45 de minute si minim 10 de cicluri...nu disperați că după primele 4 cicluri nu a scăzut febra sau că metoda e ineficientă.
Baie în apă cu temperatură cu 2⁰C mai mică decât temperatura actuală a copilului- aproximativ de 36⁰C-37⁰C, cu o înălțime a coloanei de apă în cadă de 10 cm, cu menținerea temperaturii prin adăugarea de apă caldă. După 40-60 de minute copilul va resimți o senzație de frig, semn că temperatura corpului se apropie de 37⁰C și va cere sa fie scos din apă.
Alte metode - Șosete umede și comprese la nivelul frunții, pijama umedă.
EVITAȚI
Îmbrăcarea excesivă a copilului
Învelirea cu plapume
Folosirea de căciulițe în casă
Supraîncălzirea mediului ambiant- temperatura optimă a camerei este de 18⁰C-20⁰C
Folosirea de împachetări cu spirt, alcool, uleiuri esențiale
Termometrizarea excesivă
Administrarea de antitermice la valori sub 38⁰C- pot favoriza hipotermia, adică scăderea temperaturii sub valorile considerate normale.
Când dăm antitermice (medicamente care scad febra)?
De obicei la temperaturi de peste 38⁰ C, sau la copilul care frisonează- după frison se înregistrează febră. Unele școli medicale recomandă abstinența terapeutică până la temperaturi de 38,9⁰C, dar acest lucru este greu suportat de către părinții români care solicită o atitudine activă imediată.
Ce medicamente pentru combaterea febrei să am în casă?
E preferabil să folosiți siropuri de ibuprofen sau acetaminofen. Siropurile de ibuprofen au o concentrație de 100 mg/5 ml, în timp ce paracetamolul are concentrația de 120 mg/5 ml. Se pot utiliza, la copiii sub 7 ani, sau în caz de vărsături - supozitoare de paracetamol de 125 mg, 250 mg, respectiv ibuprofen de 125 mg.
Ibuprofenul se dă în doză de 30 mg/kg/zi, la 8 ore (Exemplu, pentru un copil cu greutatea de 15 kilograme, necesarul e de 30 x 15=450 mg). Daca 5ml conțin 100 mg, atunci 22,5 ml conțin 450 mg. Deci necesarul pentru copil, în 3 doze e de 3 ori 7,5 ml pe zi. Nu se administrează la copiii cu vărsături sau gastrită. Cele mai frecvente efecte secundare sunt leziunea renala acută și hemoragia digestivă superioară. Se folosește cu precauție la copiii cu varicelă sau cu astm- conform unor ghiduri de specialitate.
Acetaminofenul sau Paracetamolul se administrează în doză de 30-50 mg/kg/zi (exemplu- la un copil de 15 kilograme sunt necesare 50x15=750 mg - pentru o concentratie de 120 mg/5 ml sunt necesare aproxi... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății