Stire

Angajaţii Continental Nădab susţin că sunt forţaţi să îşi ia concediu de odihnă; ce spune compania

27.03.2020 ⋅ 0 comentarii

Câţiva dintre cititorii noştri ne-au contactat cu privire la un aşa zis abuz al conducerii ContiTech Nădab care ar obliga angajaţii să ia unele decizii împotriva voinţei lor. Mai exact, angajaţii se plâng că sunt obligaţi să îşi ia concediu de odihnă forţat în perioada următoare. Conform acestora, sunt ameninţaţi cu desfacerea contractului de muncă dacă nu sunt de acord cu intrarea în concediu, spunându-li-se că li se vor da absenţe nemotivate în caz contrar. De asemenea, în perioada următoare fabrica îşi va suspenda activitatea, iar muncitorii vor fi obligaţi să recupereze zilele pierdute în weekend-uri. Personalul mai spune că şi-ar fi dorit să intre în şomaj tehnic asemenea mai multor comapanii internaţionale din ţara noastră şi chiar au vrut să iniţieze o petiţie în acest sens, dar care nu s-a mai concretizat. Tot aceştia ne-au transmis că au depus mai multe plângeri către Inspectoratul Teritorial de Muncă din Arad, care prin reprezentanţii săi le-ar fi transmis angajaţilor că modul în care procedează firma nu este tocmai legal. 

Ce spun reprezentanţii ITM Arad

Am luat legătura telefonic cu cei de la ITM Arad pentru a-i întreba despre situaţia ContiTech Nădab şi dacă deciziile luate au sau nu temei legal. I-am explicat situaţia reprezentantei ITM care a spus că va reveni în cel mai scurt timp cu un răspuns. Aşa a şi fost, am fost sunat la o oră distanţă de la primul apel ca să mi se spună că informaţiile solicitate nu reprezintă interes public. Cu privire la existenţa plângerilor înregistrate de către angajaţi, ni s-a transmis că aceştia nu confirmă, dar nici nu infirmă existenţa lor. Acest fapt a alimentat bănuielile anagajaţilor care spun că de la momentul depunerii plângerilor aceştia nu au mai fost contactaţi de reprezentanţii ITM Arad şi nici controale nu au avut loc. 

Poziţia conducerii Continental 

Am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Continental România căruia i-am prezentat situaţia şi i-am cerut un punct de vedere în scris. Acesta ne-a trimis un comunicat al firmei Continental cu privire la măsurile luate pentru protejarea angajaţilor. Redăm în continuare comunicatul de presă: 


Comunicat de presă

Co­ro­na­vi­rus: Continental ia mă­suri pre­ven­tive pen­tru a veni în spri­ji­nul an­ga­ja­ți­lor săi

Măsuri luate: soluții individuale pentru angajați, precum telemunca, reorganizarea activității în producție

Timișoara, 25 martie 2020. De la izbucnirea pandemiei cu coronavirusul, scopul nostru principal vizează sănătatea angajaților. Pentru protecția angajaților noștri și ca răspuns la ajustările de producție ale clienților, modificăm treptat producția în fabricile noastre din întreaga lume, în coordonare cu clienții și furnizorii, în unele cazuri oprind-o complet.

Cu măsurile luate deja dorim în special să ne protejăm angajații. Mai mult decât atât, Continental face tot ce îi stă în putință pentru a preveni răspândirea virusului. Continental România vine și în sprijinul comunității pentru a susține lupta față de răspândirea coronavirozei. Compania a donat peste 40.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente necesare în spitale, precum două ventilatoare non-invazive și patru containere de triaj epidemiologic, în contextul creșterii numărului de persoane diagnosticate cu coronavirus.

Echipa de management se întâlnește zilnic pentru a analiza situația curentă și pentru a stabili măsurile care se impun. Sănătatea și siguranța angajaților reprezintă principala noastră prioritate și, prin urmare, am luat mai multe măsuri pentru locațiile în care ne desfășurăm activitatea. Majoritatea angajaților din centrele de dezvoltare și cercetare, acolo unde activitatea acestora o permite, are posibilitatea de a lucra de acasă pe o perioadă extinsă de timp, în timp ce activitatea operațională din centrele de producție poate suferi schimbări ale programului, inclusiv suspendarea temporară a activității.

Imediat ce circumstanțele o vor permite, angajații vor reveni la modul de lucru uzual. Toate deciziile sunt luate pentru siguranța și sănătatea tuturor.


De asemenea, acesta ne-a mai transmis următoarele: În momentul de față, situația din unitățile de producție diferă de la caz la caz. În timp ce unele fabrici își continuă încă activitatea respectând cele mai înalte standarde de siguranță, alte fabrici anunță suspendarea temporară a activitații. O privire de ansamblu:
• Fabricile de componente electronice din Timișoara și Sibiu nu au anunțat până în acest moment suspendarea temporară a activității.
• Fabrica producătoare de anvelope din Timișoara va avea activitatea suspendată temporar în perioada 25 martie - 7 aprilie.
• Fabrica producătoare de curele de transmisie si conducte de are conditionat din aluminiu din Timișoara va avea activitatea suspendată temporar în perioada 30 martie - 10 aprilie.
• Fabricile producătoare de furtunuri din Nădab și Carei, vor avea activitatea suspendată în perioada 30 martie - 3 aprilie și 6 - 10 aprilie.
• Pentru angajați, acest lucru înseamnă, în funcție de situația fiecăruia: concediu la cerere, plată în avans pentru zile de lucru care vor fi recuperate ulterior sau, în unele cazuri, șomaj tehnic.
Toate deciziile sunt luate pentru siguranța și sănătatea tuturor și au fost stabilite în colaborare cu clienții și furnizorii noștri. De îndată ce situația o va permite, activitățile vor fi reluate și vom depune toate eforturile pentru a minimiza impactul economic și pentru a reîncepe lucrul în cel mai scurt timp.

Angajaţii conformaţi cu decizia

Fie că au fost sau nu mulţumiţi de decizia conducerii ContiTech Nădab, aceştia şi-au semnat concediile de odihnă de frica pierderii locului de muncă după cum susţin. Au mai spus că sunt împăcaţi cu decizia, cu toate că aveau alte planuri în ceea ce priveşte concediul de odihnă.

 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
melthdesign.ro/