Stire

Ce declară premierul Orban despre interzicerea dreptului la liberă practică a medicilor care demisionează în plină pandemie

02.04.2020 ⋅ 0 comentarii

Potrivit datelor furnizate, ieri, de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, 40 de angajați, dintre care 31 de cadre medicale, și-au depus demisia sau dosarul de pensionare. Dintre aceştia 14 sunt medici. De asemenea, ieri, 127 de angajați în concediu medical. În plină pandemie de COVID-19. În plus, managerul Carmen Lucuța declara, tot ieri, la Digi24 că toți medicii de la Infecțioase sunt... în concediu medical, fiind înlocuiți de colegii lor de la Pneumologie. De asemenea, mai trebuie spus că Spitalul Județean Arad nu este singurul spital din țară care se confruntă cu astfel de probleme.

                                    

În ceea ce-i privește pe pacienți sau posibilii pacienți, aceștia au avut reacții împărțite. Pe de o parte, sunt voci care susțin că îi înșeleg pe medicii care se tem pentru sănătatea și viața lor și a celor dragi, în condițiile în care nu li se oferă echipamente de protecție, iar pe de altă parte, sunt persoane care cer ca demisionarilor, considerați a fi niște dezertori, să li se interzică dreptul de liberă practică. De asemenea, sunt persoane care cer o listă cu demisionarii, pentru a... nu-i mai căuta la cabinetele private pe care le au, unde toată lumea știe, medicii cam au prostul obicei să-și redirecționeze pacienții de la stat.

Preaviz prelungit?

În aceste condiții, invitat la Europa FM, la emisiunea Piața Victoriei realizată de Alice Iacobescu, premierul Ludovic Orban a vorbit despre  despre demisiile recente din sistemul de sănătate, în contextul crizei provocate de coronavirus. Șeful Guvernului a declarat, conform europafm.ro, că Executivul ar putea prelungi preavizul pe care e obligat să îl dea personalul medical şi, în acest fel, i-ar forţa pe medicii şi pe asistenele care demisionează să muncească o perioadă mai lungă până le încetează, de drept, contractul. Potrivit sursei citate, printre variantele luate în calcul este și interzicerea dreptului de liberă practică. „Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii. […] Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată și din zona politică și din afara zonei politice. Nu am o opinie clar formulată. Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare. Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrat, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale. Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării ne-am dat seama că sunt rezervele goale”, a spus premierul.

Intrați aici pentru detalii și pentru a asculta declarațiile premierului: https://www.europafm.ro/ludovic-orban-luam-in-calcul-masuri-mai-dure-pentru-medicii-caare-demisioneaza-le-as-da-o-perioada-mai-lunga-de-preaviz/?fbclid=IwAR2lLUSJGFYU6m63qR_Rnt75J2pm1nxaaosdU8vL5SMTUo80io_XMxUt1KI

 

 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro