Național Cultura Stire

Ecaterina Teodoroiu, evocată de MApN: ”E despre haina de medic, despre cinstirea celor care au dat tot în momentul când țara tremura”

02.04.2020 ⋅ 0 comentarii

Sunt români care au avut un impact atât de mare pentru oamenii din timpul în care au trăit, încât, pentru întreaga istorie, au rămas sub numele de EROI.

Un astfel de Erou a evocat astăzi și Ministerul Apărării Naționale. Deloc întâmplătoarea alegerea, în contextul pandemiei de coronavirus și a numărului îngrijorător de mare de cadre medicale care, din diverse motive, au ales să își dea demisia sau să intre în concediu medical. 

”Povestea Ecaterinei Teodoroiu e atât de cunoscută, dar azi poate că ar trebui să o citim din nou. De ce? Pentru că e despre haina de medic, despre a nu renunța, despre cinstirea celor care au dat tot la momentul când țara tremura”, au subliniat  reprezentanții MApN.

Ecaterina Teodoroiu a activat ca asistentă medicală pe front, în Primul Război Mondial, o perioadă foarte dificilă, din toate punctele de vedere. A cerut să fie transferată la o unitate de combatanți, a fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. A participat la bătălia de la Mărășești și a murit comandând un pluton de infanterie, la 23 de ani.

Povestea Ecaterinei Teodoroiu, o poveste care este și trebuie să fie sursă de curaj și abnegație

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 14 ianuarie 1894, în satul Vădeni, astăzi cartier în Târgu-Jiu și a decedat pe 22 august 1917.

Contribuţia sa iniţială la eforturile Armatei române a constat în activitatea de infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetaşi ”Domnul Tudor”. La 15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, toţi cercetaşii au fost chemaţi să intre în serviciile auxiliare ale armatei, în rândurile lor aflându-se şi Ecaterina. Pierderea în luptă a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe Ecaterina să ia hotărârea de a lua calea frontului.

Bătălia de început la care a participat a prins-o în primele rânduri, iar încetul cu încetul a câştigat respectul camarazilor pentru dăruirea şi curajul ei. A parcurs traseul Târgu-Jiu, Dăneşti, Brătuia, Floreşti, Răşina, Peşteana, Tunşi, unde a fost luată drept prizonieră şi dusă la Cărbuneşti, dar a reuşit să scape împuşcând santinela de pază. Revenind pe câmpul de bătălie, a fost ră... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro