Potrivit unui studiu, vaccinul BCG pune bețe-n roate coronavirusului
06.04.2020 ⋅ 0 comentarii
O corelație surprinzătoare: sunt avantajate în lupta împotriva COVID-19 țările ca România, unde vaccinul împotriva tuberculozei pare să ofere protecție parțială? O echipă de cercetători a observat că în țările unde vaccinul BCG e obligatoriu, COVID-19 pare să lovească mai puțin puternic, scrie libertatea.ro
Un grup de oameni de știință conduși de Gonzalo Otazu, de la New York Institute of Technology, concluzionează că vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guérin) administrat împotriva tuberculozei ar putea avea un rol în lupta împotriva COVID-19.
Studiul a plecat de la o observație făcută pe populația din Japonia: deși are o medie de vârstă avansată și nu a luat măsuri drastice de carantină, Japonia a reușit până acum să evite efecte majore ale epidemiei de COVID-19 — deși a fost una dintre primele țări expuse, după China. Japonia, la fel ca și Coreea de Sud, o altă țară dată drept exemplu în gestionarea pandemiei, administrează vaccinul BCG întregii populații. Cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva ar putea exista o legătură între acest vaccin și o protecție parțială împotriva COVID-19. Au descoperit că țările fără o politică de vaccinare BCG (cum ar fi Italia sau SUA) au o rată de infectare mai mare cu COVID-19, și infecțiile tind să devină mai severe. „E ca și cum vaccinul BCG lasă un ghid care poate fi folosit și împotriva coronavirusului“, susțin autorii noului studiu. Corelarea se observă foarte bine și la populația Iranului, unde vaccinarea BCG a fost introdusă în 1984. Cercetătorii scriu că populația mai tânără din Iran (vaccinată BCG) pare să beneficieze de o oarecare protecție – în vreme ce populația mai în vârstă, nu, mai scriu jurnaliștii de la libertatea.ro.
Intrați aici pentru detalii: https://www.libertatea.ro/stiri/vaccin-bcg-tuberculoza-protectie-partiala-covid-2938885
Foto: newmoney.ro
Sursa: ARQ