Ministrul Muncii, ANUNȚUL despre bugetarii care intră în șomaj tehnic
09.04.2020 ⋅ 0 comentarii
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că este SIGURĂ aplicarea șomajului tehnic pentru bugetari iar domeniile în care se va lua această măsura vor fi anunțate în câteva zile, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS. Este prima declarație a ministrului Muncii după anunțul premierului Ludovic Orban în legătură cu intrarea bugetarilor în șomaj tehnic, prin rotație, timp de 15 zile pe lună.
Ministrul Muncii a evitat să enunțe domeniile din sectorul public în care va fi aplicată măsura de intrare în șomaj tehnic prin rotație
„Domeniile le vom stabilit dupa discutii cu ministrii unde s-a redus activitatea, respectiv dupa discutii cu structurile asociative locale și le vom anunța public.
Cert este ca toti angajații din sistemul public, prin rotație, jumătate de lună o primă serie, cealaltă jumătate a doua serie vor fi în această situație de a rămâne acasă cu un beneficiu de 75% din salariul de bază, ceea ce in limbaj popular se numeste somaj tehnic.
Avem in vedere o masura care sa raspunda realitatii cum arată în acest moment. (...) Este o masura care raspunde in mod corect care raspunde in acest moment la activitatea de acum din administratie. Scopul aceste masuri e strict legat de corectitudine fata de sistemul public. (...)
Sunt domenii in care se lucreaza si pentru care solicitarea e sa ramana in prima linie si aici nu se aplica decizia, dar sunt si domenii in care lucreaza persoane constiente ca daca activitatea se reduce si venitul este pe masura.
Dupa o analiza riguroasa prin consultare cu ministrii si autoritatile locale, vom anunta public care sunt acele domenii. Fiecare ministru are argumente pentru a sustine aplicarea masurii intr-o zona din totalul angajatilor pe care-i coordoneaza si vom anunta public.
Se simte de cateva zile care sunt acele sectoare din domeniile coordonate de minsitri in care activitatea s-a redus, deja se vad care sunt aceste zone, important e sa aiba loc o discutie pe argumente.
Pentru un anunt clar asupra domeniilor vizate de aceasta masura, dupa o analiza, vom anunta public.
NU vor exista favoritisme, masura se refera la toti angajatii unde e redusa activitatea”, a declarat Violeta Alexandru la Realitatea PLUS.
Disponibilizări în sistemul public?
Întrebată dacă prin aplicarea șomajului tehnic se va ajunge la disponibilizări în sectorul public, ministrul Muncii a mai declarat, la Realitatea PLUS, că „nu putem estima daca vor urma si disponibilizari”
„Sa nu amestecam lucrurile”, a motivat Alexandru. „Masura corespunde realitatii de acum, anumite sectoare de activitate si-au redus incarcatura si prin urmare si veniturile trebuie sa fie in relatie cu aceasta. Orice alta discutie trebuie facuta in alta perioada, de calm. Aceasta masura nu adreseaza o problema despre eficienta, la momentul la care va fi cazul vom avea o discutie, dar nu la acest moment de criza”, a precizat ministrul Muncii, în intervenția telefonică de la Realitatea PLUS.
Când va fi adoptată măsura șomajului tehnic în domeniul public
Despre adoptarea unei Ordonanțe de Urgență privind șomajul tehnic pentru bugetari, Alexandru a mai spus că este posibila in sedinta de joi (9 aprilie - n.red.) sau intr-una viitoare, pentru ca încă sunt discuții și depinde de modul in care evolueaza acestea.
„Premierul si guvernul vor anunta daca aceasta masura va fi in aceasta sedinta de guvern (joi, 9 aprilie - n.red.) sau urmatoarea, nu vreau sa anticipez”, a mentionat Alexandru, la Realitatea PLUS.
Ordonanța de Urgență privind posibilitatea intrării în șomaj public a bugetarilor ar urma să se discute în ședința de Guvern de joi, potrivit Realitatea PLUS. Până la această oră, Guvernul nu a facut publica ordinea de zi a ședinței programate să înceapă la ora 17.00.
Violeta Alexandru a anunțat miercuri seară că Ministerul Muncii a pregătit un proiect de act normativ privind șomajul tehnic la stat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
„Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. (...) Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.
Mesajul ministrului Muncii a venit la scurt timp după declarațiile premierului Orban despre șomajul tehnic prin rotație aplicat în sectorul bugetar.
Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri seara că Guvernul ia în calcul un mecanism referitor la luarea unor măsuri pentru anumite sectoare din sistemul public, pentru a evita răspândirea coronavirusului, fiind totodată şi o formă de şomaj tehnic.
Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, la un post TV, că sunt sectoare de bugetari care nu vor putea fi trimiși în șomaj tehnic bugetarii din domeniile care se află în prima linie a luptei cu coronavirusul. Despre ceilalți bugetari, premierul a precizat că vor intra câte 15 zile pe lună în șomaj tehnic, iar celelalte 15 zile vor fi lucrătoare.
„Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public - n.red.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. (...) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic”, a anunțat Ludovic Orban, miercuri seară, la un post TV.
Sursa: realitatea.net
Sursa: ARQ