Stire Cultura Religie

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință prin dragoste și credință

23.04.2020 ⋅ 0 comentarii

”Cu nevoinţă bună te-ai nevoit prin credinţă, purtătorule de chinuri al lui Hristos şi păgânătatea chinuitorilor ai mustrat şi jertfă bine primită lui Dumnezeu te-ai adus. Pentru aceasta şi cunună de biruinţă ai luat; şi cu rugăciunile tale, sfinte, tuturor le dai iertare de greşeli” (Tropar)

Negura vremurilor, biruită de Lumina coborâtă nu mai departe de sâmbăta trecută din Ierusalimul cel Ceresc spre bucuria celui pământesc își cunoaște astăzi din nou înfrângerea în fața modelului de dragoste și mărturisire ce ne este așezat înaintea sufletului și a minții: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. 

Adevărată lucrare a darului, doctor fără de plată al bolnavilor, purtătorul de biruință Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cel prin care credința s-a înălțat,  rătăcirea s-a stricat, adevărul s-a arătat, iar minciuna s-a înfruntat, rămânând peste veacuri grabnic ajutător în primejdii tuturor celor care îi cer ajutorul.

În vremuri de încercare a răbdării, responsabilității și ascultării aflându-ne astăzi, putem găsi ca fiind această vreme una a mântuirii, asemeni Sfântului Gheorghe în vremea prigonirilor la care Dioclețian îi supunea pe creștini. Departe fizic, dar aproape în rugăciunea Sfintelor Liturghii fiind, putem astăzi găsi în cel a cărui lumină ține mulțime de candele aprinse prin exemplul său, puterea necesară pentru a birui balaurul interior cu ale sale șapte capete: mândria, iubirea de argint, lăcomia, desfrânarea, mânia, invidia și lenea, pentru ca mai apoi să fim demni purtători și mărturisitori ai Luminii pe care tocmai am primit-o.

Despre sărbătoarea de astăzi, despre biruința prin credință și dragoste, ne-a vorbit Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.  

Cuvântul Ierarhului

”Acest ostaș din armata romană, devenit Sfânt Mucenic a trăit pe vremea împăratului Dioclețian, în timpul marilor persecuții împotriva creștinismului.

El s-a opus persecutării creștinilor și aducerii de jertfe zeilor păgâni. Pentru această atitudine și manifestare a credinței în Domnul Iisus Hristos a fost persecutat, întemnițat, chinuit sub diferite forme extreme și apoi decapitat. Ostașul lui Hristos a rezistat tuturor chinurilor prin puterea harului dumnezeiesc până în ziua muceniciei finale, 23 aprilie din anul 303.

Sfântul Gheorghe este numit mare mucenic și purtător de biruință, deoarece aceasta este adevărata soluție creștină: biruința prin mucenicie. Așa începe lumea creștină prin Mântuitorul Iisus Hristos, Împăratul răstignit, Care biruie prin Cruce. Însă este o biruință prin puterea iubirii, nu prin violență, așa după cum gândea Sfântul Petru în timpul prinderii lui Iisus, când dorea să folosească sabia ca armă a apărării și a biruinței.

Mântuitorul Hristos ne îndeamnă să „iubim pe vrăjmașii noștri și să facem bine celor care ne fac rău”. Această poruncă a înțeles-o și trăit-o Sf. M. Mc. Gheorghe și mulți alți mucenici din primele veacuri creștine.

Sfântului Gheorghe i se spune mare mucenic pentru că puțini au fost chinuiți atât de mult și de greu cum a fost acest credincios ostaș al iubirii. El și-a dat viața pentru Împăratul Iubirii - Hristos, nu pentru împăratul lui, Dioclețian.

Sfântul Gheorghe este supranumit purtător de biruință pentru că este împreună cu Hristos biruitor împotriva morții și nu de biruință a morții împotriva vieții. Este biruința credinței și a iubirii împotriva morții. Așa după cum trebuie să fie și lupta noastră astăzi. Creștinismul este civilizația iubirii și a vieții veșnice de ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro