Seceta a lovit Moldova și sudul țării, iar sistemul de irigații este la pământ; Ce face Ministerul Agriculturii
07.05.2020 ⋅ 0 comentarii
Reprezentanții Ministerului Agriculturii recunosc că sistemul de irigații din România este la pământ, în condițiile în care în ultimii patru ani nu s-au acordat bani pentru refacerea infrastructurii, iar atunci când s-a făcut ceva, s-a făcut prost. Iar acum, seceta își spune cuvântul, afectând toate județele din Moldova și din sudul țării.
„Toate culturile afectate sunt cele semănate în toamnă, 2.9 milioane de hectare grâu, secară, triticale, orz, orzoaică și rapiță. Gradul de afectare este diferit pe zone și pe culturi”, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii.
În aceste condiții, împreună cu MAI a fost elaborat un ordin pentru aprobarea regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase, având ca efect producerea secetei pedologice, ce permite deţinătorilor de terenuri agricole să depună înştiinţări privind distrugerea sau vătămarea culturilor agricole deținute. În baza înștiințărilor și a verificărilor în teren (câte un reprezentant UAT, APIA, DAJ ) se vor întocmi procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor culturilor agricole.
Ministerul relansează submăsura 17.1 „PRIME DE ASIGURARE A CULTURILOR”
Beneficiarii sunt fermieri activi ce primesc sprijin pentru primele de asigurare plătite în baza contractelor de asigurare încheiate.
Simplificări aduse la nivelul PNDR:
1. Acordarea unei intensități unice a sprijinului pentru toți fermierii sprijiniți în cadrul submăsurii, independent de dimensiunea fermei, la limita maximă prevăzută de regulamentele europene (70%);
2. Revizuirea procesului de organizare a sesiunilor de depunere prin eliminarea celor 2 etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă și deschiderea unei sesiunianuale pentru toate tipurile de cultură;
3. Reducerea numărului de documente obligatorii în cadrul pachetului depus împreună cu Cererea de finanțare (de la 7 documente la 4 documente), respectiv:
-contractul de asigurare și anexele la acesta;
-documentul/ documentele care atestă plata a cel puţin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare;
-actul de identitate al persoanei fizice/ reprezentantului legal;
-documentul privind codul IBAN al solicitantului;
Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare va fi lansată în prima jumătate a lunii mai (estimativ 11 mai 2020) şi va avea o alocare disponibilă de cca 40 mil euro.
Starea dezastruoasă a Sistemului Naţional de Irigații
În conformitate cu Legea nr. 269/2015 și HG nr. 793/2016 există un program național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații care trebuia să reabiliteze 2 milioane de hectare și să se aloce suma de 1 miliard de euro, în perioada 2016 – 2020.
În acest moment, situația se prezintă astfel:
- suprafața contractată: 857.881 ha;
- suprafața ce poate fi deservită: 600.174 ha;
- suprafaţa irigiata efectiv: 133.407 ha;
- canale irigații umplute: 1.966 km;
„Ce s-a întâmplat de fapt? S-a alocat în cei 3 ani 2017 – 2019 suma de 529 milioane de lei, adică 176 milioane lei pe an, pentru reabilitarea infrastructurii principale și pentru serviciile de pază - 43 de milioane lei/an. Legat de prioritizarea lucrărilor, vă prezentăm două exemple. Județul OLT – suprafața amenajată este de 41205 ha - au fost alocate pentru reabilitarea structurii principale – 21 milioane de lei, deși erau DOAR 12 OUAI-uri. În anul 2019, au fost irigate doar 847 ha. Judeţul GALAŢI – deşi suprafaţa amenajată este de 122982 ha (de 4 ori mai mare decât în judeţul OLT) și erau 32 de OUAI-uri (din care 31 accesaseră măsuri de reabilitare a infrastructurii secundare) – nu au fost alocate fonduri pentru reabilitarea infrastructurii principale. În urma verificărilor, s-a constatat că atât firmele de pază cât și cele care au executat lucrările în toată această perioadă, sunt societăți comerciale cu sediul în județul OLT. Ce facem acum? Împreuna cu fermierii, vom încerca să ducem apă peste tot unde se poate. Exemple: Judeţul CĂLĂRAȘI– există două staţii de reumplere și acumulare (SRPA) la Făurei, care nu funcţionează din 1993 și la SRPA Sultana, care nu funcţionează din anul 2007. Încercam să le repornim, astfel, putând să irigăm, pentru culturile de primăvară, o suprafaţă de 75.000 ha; Judeţul TULCEA - facem efortul ACUM, împreună cu fermierii să pornim amenajarea Dăeni, Ostrov și Pecineaga, care ar putea iriga 45.000 ha. Vom verifica calitatea lucrărilor ce au fost executate, cele neconforme, nu vor fi plătite, iar contractele vor fi reziliate. Cei care în ultimii ani au monitorizat și gestionat aceste lucrări vor pleca. Vom reprioritiza lucrările, pentru că am alocat anul acesta 232 milioane, iar la rectificarea bugetară, vom solicita suplimentarea sumei, dacă este cazul.
În concluzie, cauza destrastrului din Sistemul naţional de irigaţii îl reprezintă faptul că în ultimii 4 ani nu au fost alocate sume necesare reabilitării infrastructurii principale, lucrările au fost făcute prost şi fără a se ţine cont de invesţiile în infrastructura secundară, realizate de către fermieri, pe bani europeni”, mai spun cei de la Ministerul Agriculturii.
Foto: stiriagricole.ro
Sursa: ARQ