Stire

Nicolae Oncu, pruncul de țăran al cărui nume semnifica odinioară succesul tuturor acțiunilor sociale din Arad și împrejurimi

27.05.2020 ⋅ 0 comentarii

,,Cine uită nu merită”- Nicolae Iorga

,,Odinioară, în Arad, numele Oncu electriza pe toți, toți ascultau sfatul acestui bărbat puritan; pomenirea lui în veci va fi. Meritele lui sunt mari. Ele nu să mărginesc numai la Arad (unde a vieţuit) şi jur, ci cuprind ţinuturile cele mai depărtate, căci era persoană cunoscută." scria în necrologul său apărut în Foaia Diecezană din   Caransebeș.

Pășim grăbiți prin centrul orașului copleșiți de greutățile zilei. În jurul nostru numeroase clădiri cu valoare istorică care ascund fiecare câte o poveste despre oameni și fapte de mult apuse...

Pe câte o clădire o placă de bronz sau marmură încearcă să țină în viață o personalitate a vremurilor apuse. Faptele lor mărețe străbat timpul și dau strălucire Aradului. Atunci când vorbești despre ei o faci cu emoție în glas și cu teamă ca nu cumva să uiți ceva important.

Aradul a avut oameni de seamă, de care trebuie să fim mândri. Atunci când scriem despre ei încercăm să aducem la lumina prezentului, faptele lor mărețe pentru a fi pildă celor de azi.

,,Numele lui (Nicolae Oncu) semnifica odinioră succesul tuturor acțiunilor noastre sociale și va trece multă vreme până să ni se întunece amintirea lui.” scria în necrologul său apărut în ziarul ,,Românul".

 

Un prunc de țăran

Nicolae Oncu s-a născut în decembrie 1843 lângă Țebea în satul Rișca într-o familie de țărani. Valurile vieții îl vor purta în multe locuri, dar la final a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în cimitirul satului unde a văzut lumina zilei. La Arad unde a activat cel mai mult ne aducem azi aminte de el și de cei din generația sa.

 

La studii

Viitorul deputat și director de bancă va studia la Beiuș, Brad, Lugoj, Oradea. Va studia științele juridice la Viena. Doctoratul în drept îl va obține la Universitatea din Bruxelles în 1873 după doi ani de studii.

După Bruxelles va merge la Paris și Londra pentru desăvârșirea pregătirii  juridice.

La Viena va înființa  alături de Ioan Slavici și Mihai Eminescu Societatea ,,România Jună". Nicolae Oncu a fost cel care a pus în circulație proza clasică a lui Mihai Eminescu, apelând la ajutorul cumnatului său Enea Hodoș.

 

Aradul în locul Bucureștiului

După finalizarea studiilor juridice ministrul Cultelor, Titu Maiorescu îi oferă lui Oncu un post de profesor la Catedra de drept a Universității București. Tânărul jurist refuză motivând că statutul ,,Fundației Transilvania" cea care îi acordase bursa de studii îl obliga să rămână în Transilvania.

În anul 1877 după ce își va da examenul de liberă practică ca avocat își deschide biroul de avocat la Arad. De Arad va fi legat apoi tot restul vieții. Timp de zece ani va practica avocatura, până când va fi ales director executiv al băncii ,,Victoria". În această calitate a activat timp de 25 de ani. La bancă alături de Sava Raicu va sprijini activitatea culturală și politică a românilor. 

Va sprijini cu bani Războiul de Independență din 1877-1878.

 

Deputat în Parlamentul de la Budapesta

În anul 1906 este ales deputat în Parlamentul de la Budapesta din partea cercului Iosășelului.  La data de 16 februarie 1908 a fost inaugurat la Arad Clubul național român, acesta îl avea ca președinte pe Nicolae Oncu, alături de acesta fiind viitorii corifei ai Marii U... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
melthdesign.ro/