Stire Religie

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la ceas aniversar. Chiriarhul împlinește astăzi 84 de ani

04.06.2020 ⋅ 0 comentarii

Prilej de mare bucurie pentru credincioșii și slujitorii din Eparhia Aradului, care astăzi își serbează Chiriarhul. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împlinește astăzi, 4 iunie, frumoasa vârstă de 84 de ani.

Chiriarhul arădean s-a născut la 4 iunie 1936, la Timişoara, din părinţii Caius şi Vioara, primind din botez numele Traian. 

În acelaşi oraş, conform Arhiepiscopiei Aradului, a urmat Şcoala elementară, apoi liceul. Între 1953 şi 1957 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, luându-şi licenţa în Teologie, alegând ca subiect: Hristologia şi soteriologia Sfântului Atanasie cel Mare. Între 1957-1960 a urmat cursurile de doctorat la acelaşi Institut, specialitatea Patrologie, secundar Istoria bisericească universală. În 1962 dând examenul aprofundat de admisibilitate, iar în ziua de 5 iunie 1973 a sustinut teza de doctorat în Teologie cu titlul: Doctrina hristologica a Sfantului Chiril al Alexandriei, în lumina tendinţelor actuale de apropiere între Biserica Ortodoxă şi vechile Biserici Orientale, având coordonator pe  părintele profesor dr. Ioan G. Coman.

Între timp, a facut studii ecumenice în Elveţia, la Facultatea de Teologie protestantă din Neuchatel în 1967, la Institutul ecumenic de la Bossey (1967-1968) şi la Facultatea de Teologie din Frieburg (1971-1972). A urmat şi cursurile de limba şi literatură franceză ale Universitatii din Neuchatel. A participat la numeroase întruniri ecumenice din diferite centre europene.

În 1961, la 1 februarie, a fost numit profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş. De la 1 octombrie 1961 a functionaţ ca secretar eparhial la Arad, iar de la 1 iulie 1962 la Timişoara. La 1 aprilie 1968 a fost numit vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului.

Hirotonit diacon necasătorit, la 22 octombrie 1961, apoi preot la 10 martie 1968, iar la 24 iunie 1969 a fost tuns în monahism la Mănastirea Hodoş-Bodrog, sub numele de Timotei. La 6 decembrie 1970, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit întru arhimandrit.

La cererea şi recomandarea Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit dr. Nicolae Corneanu al Banatului, Sfântul Sinod, în şedinta din 15 decembrie 1975, a ales pe arhimandritul dr. Timotei Seviciu în postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, cu titlul de „Lugojanul”. Fiind instalat la Timişoara în data de 8 februarie 1976. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor alcătuit din Înalt Prea Sfintitul dr. Nicolae, episcopul dr. Visarion Aştilean al Aradului, episcopul dr. Vasile Coman al Oradiei, asistaţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În 1984, după trecerea la cele veşnice a episcopului Visarion Aştileanu al Aradului, membrii Colegiul Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe Prea Sfinţitul dr. Timotei Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului ca episcop al Aradului. Instalarea a avut loc în 2 decembrie 1984, în catedrala episcopală din Arad, în prezenţa mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului, I. P. S. Sa dr. Nicolae al Banatului, episcopului Vasile al Oradiei, episcopului Emilian de Alba Iulia şi arhiereului-vicar Gherasim Hunedoreanul al Aradului. Activitatea Prea Sfintiei Sale, la Arad, se desfaşoară pe mai multe planuri.

În ultimii ani s-au construit peste 70 de biserici şi a patronat restaurarea a peste 450 de locaşuri de cult, multe dintre ele fiind monumente istorice. Din iniţiativa sa se înalţă în Arad noua catedrala ortodoxă cu hramul „Sfanta Treime”. În vara anului 1986, din initiativa şi purtarea de grija a P. S. Sale, au început ample lucrări de restaurare a întregului complex arhitectonic de la manastirea „Sfantul Simion Stalpnicul de la Arad-Gai, ctitorie a episcopului Sinesie Jivanovici al Aradului (1751-1768).

La 7 august 1989, într-un cadru festiv, a fost redeschis Muzeul colectiei de artă şi carte veche românească. A acordat atentie şi celorlalte aşezaminte monahale, înfiinţate sau reînfiinţate dupa ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro