Național Stire

Veteranul de război Vasile Pescaru, sărbătorit la împlinirea vârstei de 105 ani

22.06.2020 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Pescaru Vasile a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 105 ani. 20 iunie 2020, zi importantă în viața Asociației Naționale a Veteranilor de Război Filiala Argeș și de asemenea și pentru Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Argeș.

Conducerea celor două asociații conduse de către col.rtr. Țînțarcu Alexandru, președinte și adj.pr.r. Dan Arsenescu, vicepreședinte al celor două asociații împreună cu adj.pr.r. Cătălin Filip președinte și adj.Viorel Amzărescu vicepresedinte, au făcut o surpriză plăcută veteranului de război Pescaru Vasile în vârsta de 105 ani.

Născut la 21 iunie 1915 în comuna Lăpușna, raionul Cărpineni din Moldova de astăzi (URSS înainte) .

Termină clasele primare cu predare în limba rusă la școala din comună dar acasă în familie vorbeau moldovenește fiind aproape de granița cu România, atât cât puteau de frica autorităților, după care își continuă viața alături de familie până la plecarea pe front.

La 19 ani pleacă să îndeplinească serviciul militar timp de 3 ani de zile în cadrul Regimentului 35 Infanterie Chișinău. După terminarea serviciului militar pleacă pe front cu același regiment timp de 4 ani avându-i comandanți pe col. Poenaru și col.Sahoidac Cornel.

În timpul unui atac purtat a fost rănit la gât de către o schijă de obuzier. Este evacuat și internat de urgență la spitalul de campanie din Ungaria.

Moment despre care, veteranul de război povestea domnului adj.pr.r. Dan Arsenescu ”Înainte de a fi rănit cu câteva clipe stând pe marginea unui lac, am văzut un fluture pe malul apei, m-am aplecat să-l ridic și atunci a venit un obuz care a explodat și mi-a omorât camaradul de luptă care era lângă mine, iar eu am fost rănit la gât”.

După război se stabilește la Galați unde o întâlnește pe soția sa Vargheș Nicoleta . În urma relației se naște o fiică, care moare prematur.

În 24 noiembrie 1949 pleacă cu familia și se stabilește pentru o perioada de timp în satul Gemeni, com. Dâ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro