Național Stire

Ziua Universală a Iei, reper al spiritualităţii româneşti, marcată în reţeaua reprezentanţelor Institutului Cultural Român

24.06.2020 ⋅ 0 comentarii

Reţeaua reprezentanţelor Institutului Cultural Român din străinătate marchează şi anul acesta Ziua Universală a Iei, printr-o serie de evenimente prezentate online, pe paginile Facebook ale organizatorilor şi partenerilor, informează ICR, conform Agerpres.

* Accademia di Romania din Roma propune poveşti cu Sânziene, muzică veche şi identitate românească în design vestimentar.

Programul zilei de 24 iunie va include prezentarea poveştii "Sânzienele, suratele mele" de Sînziana Popescu, în română şi italiană, în lectura autoarei şi a traducătoarei Sara Salone, a unui recital susţinut de ansamblul Imago Mundi şi prezentarea în premieră a scurtmetrajului "Sânziene. Sărbătoare şi veşmânt", realizat de Iulia Gorneanu. Proiectele sunt organizate de Accademia di Romania din Roma, cu patronajul Ambasadei României în Italia şi în colaborare cu creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Culturală "Isvor" din Bucureşti.

 

* Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău acordă premii pentru cele mai frumoase ii din Basarabia.

Reprezentanţa ICR la Chişinău va acorda trei premii în cadrul unui concurs dedicat iilor şi cămăşilor tradiţionale româneşti din Basarabia, organizat în perioada 24 iunie - 4 iulie 2020, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală al Republicii Moldova. Vor fi premiate trei creaţii recente, dintre cele înscrise, selectate de reprezentanţi ai Casei Portului Popular "Casa Cristea" şi ai Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

 

* Institutul Cultural Român de la Londra prezintă creaţii moderne inspirate din portul popular.

Anul acesta, programul va cuprinde premiera unui film de explicare a elementelor constitutive ale iei, realizat în parteneriat Muzeul Ţăranului Român, o conversaţie live cu designerul vestimentar Adrian Oianu, ale cărui colecţii se inspiră din portul popular, o prezentare a Ioanei Corduneanu, de la Asociaţia "Semne cusute", iar seara, ICR Londra va găzdui, online, ceremonia de premiere a câştigătorilor concursului "Capitala britanică a iei româneşti", în prezenţa ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache, şi a Andreei Tănăsescu, fondatoarea comunităţii "La Blouse Roumaine". Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român şi Ambasada României în Marea Britanie.

 

* Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul pune în valoare patrimoniul românesc, de Ziua Iei.

Proiectul "Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Istanbul", constând în prezentarea unor obiecte de patrimoniu cultural românesc, se va desfăşura în perioada 24-26 iunie. Vor fi distribuite fotografii cu elementele de patrimoniu (cămăşi cu altiţă, maramă şi podoabă de mărgele, paftale), puse la dispoziţie de Muzeul Ţăranului Român (MŢR), însoţite de o scurtă descriere în limba turcă.

 

* Institutul Cultural Român de la Lisabona prezintă simbolistica iei, ca reper identitar.

O serie de materiale video realizate exclusiv pentru Ziua Universală a Iei, de Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, va cuprinde o prezentare a simbolisticii iei şi a modalităţilor de realizare a acesteia, susţinută de directorul Muzeului Naţional al Satului, Paula Popoiu, imagini de arhivă, precum şi o evocare a unora dintre cele mai reprezentative evenimente dedicate costumului popular românesc din ultimii ani în Portugalia.

 

* Institutul Cultural Român de la Madrid expune Ia românească, simbol al tradiţiei şi modernităţii.

Prezentarea expoziţiei "Colecţia etnografică Marius Matei" este proiectul reprezentanţei din Spania care marchează Ziua Universală a Iei în data de 24 iunie. Vor fi prezentate 21 de piese unicat din colecţia particulară etnografică "Marius Matei" (Giroc, judeţul Timiş), care pun în valoare fondul excepţional de costume populare din zona Banatului: ansambluri vestimentare şi podoabe de aur şi argint purtate de femei la zile de sărbătoare, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

 

* Institutul Cultural Român de la New York organizează un dialog cu iniţiatoarea mişcării "La Blouse Roumaine".

Andreea Tănăsescu, antreprenor cultural, fondatoarea comunităţii "La Blouse Roumaine", dedicată promovării în lume a iei româneşti, va dialoga online, în limba engleză, cu directorul ICR New York, Dorian Branea, pe tema "Cultura română ca strategie online", în seria de conferinţe "Leon Feraru".

 

* Institutul Cultural Român de la Paris propune muzică de jazz inspirat din folclorul românesc.

Pianista Ramona Horvath va concerta miercuri, la invitaţia reprezentanţei ICR din Franţa, pentru a marca Ziua Universală a Iei. Interpreta a ales două piese din repertoriul său, Mahala şi La Horă, variaţii jazz inspirate din folclorul românesc. Proiectul va pune în valoare atât veşmântul tradiţional românesc, prin alegerea vestimentară a pianistei, cât şi muzica tradiţională românească, prin reintrepretarea e... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro