Parastas pentru eroii români de la Țiganca, la 80 de ani de la ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice
28.06.2020 ⋅ 0 comentarii
Astăzi, 28 iunie, la 80 de ani de la ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța de către trupele sovietice, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat slujba de pomenire pentru cei 1.020 de eroi îngropați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca.
La sfârșitul slujbei de pomenire, Preasfinția Sa a evocat importanța aducerii în actualitate a faptelor de vitejie a ofițerilor și a soldaților români care și-au dat viața la Țiganca în anul 1941, îndemnându-i pe cei prezenți să vegheze ca idealul celor căzuți să nu fie uitat, iar noi să facem memoria lor să fie cinstită și jertfa onorată.
”Acum la 80 de ani de actele de agresiune din puterii sovietice, să învățăm din istoria recentă și să scriem istoria adevărată, să educăm o generație demnă și responsabilă. Generația tânără de azi să fie continuatoarea generației din perioada interbelică și să îndeplinească testamentul lor de unitate și demnitate în fața provocărilor lumii seculariste și a politicilor de înstrăinare de neam și valorile acestuia”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin.
Prezent la comemorare, Mihai Crețu, consilier la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, a evidențiat faptul că mormintele vrednicilor eroi au fost scoase la iveală de necuvântătoarele din ferma amenajată pe locul cimitirului de către autoritățile sovietice, iar crucile lor au ieșit din Prut, vorbind generației de astăzi despre nedreptățile de atunci și datoria noastră de a fi împlinitori ai testamentului lor privind unitatea și identitatea românească din Basarabia.
Cimitirul de Onoare Românesc Țiganca – scurt istoric prezentat de Episcopia Basarabiei de Sud
Cimitirul de Onoare Românesc de la Tiganca, R.Moldova, este situat la 3-5 km de granița Prutului, a fost (re)inaugurat la 1 iunie 2016, în Ziua Inălțării Domnului și, implicit, Ziua Eroilor, care, printr-o lege adoptată în ultimii ani, are statutul de Sărbătoare Națională a României. Realizatorul proiectului de reconstrucție a mormintelor eroilor români de peste graniță este Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție a statului român, (re)înființată în 2004, al cărei principal scop este reabilitarea locurilor de cinstire și de reamintire a celor căzuți în războaiele sec.XX, în deosebi, a celor aflate din străinătate.
Semnificația zilei de 1 iunie 2006 a fost și mai bogată, pe lânga această ceremonie de deschidere a primului Cimitir românesc reconstruit de Oficiu, la aproape 65 de ani de la crâncenele lupte care au însângerat acele câmpuri. Ea a marcat și prima vizită a Regelui Mihai I pe pământul Basarabiei, nu numai dupa 1990, ci la 64 de ani de la singura sa prezență în acest teritoriu atât de torturat, în 1942, cu prilejul târnosirii Catedralei rezidite din Chișinau. Regele a asistat la ceremoniile oficiale de la Țiganca, însotit de Principele Radu, de alți membri ai suitei regale, dând un plus de semnificație și de importanță momentului.
Reconstrucția Cimitirului de Onoare Românesc de la Țiganca, care a început în noiembrie 2005, lucrările fiind întârziate de vremea nefavorabilă, a constat în: împrejmuirea acestuia, reamenajarea celor 9 gropi comune, instalarea a 142 de însemne de căpătâi (cruci creștine), amplasarea a 11 plăci de marmură (pe 9 dintre ele fiind înscrise numele celor 830 de eroi români identificați), amenajarea peisagistică și a căilor de acces, montarea unei Troițe, a unei porți monumentale tradiționale, pe modelul celor maramureșene, și a candelelor ce vor arde pentru veșnica recunostință a celor care s-au sacrificat pentru Țară, în perioada 22 iunie-19 iulie, mai cu seamă-în intervalul 4-19 iulie 1941.In contextul creșterii pierderilor înregistrate în luptele de la capul de pod de la Țiganca,duse în zilele de 4-19 iulie 1941, autoritățile militare române au fost nevoite să constituie "din mers" cimitire de campanie, cel mai adesea-în interiorul sau în apropierea cimitirelor parohiale din localități. In timpul luptelor, la marginea de nord a localității Țiganca a fost realizat un astfel de cimitir de campanie, în care au fost înhumați militarii căzuți pentru cucerirea Dealulu... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății