Prima și singura reţea de trasee pentru alergare montană din România, extinsă cu zece noi rute
22.09.2020 ⋅ 0 comentarii
Prima şi singura reţea de trasee pentru alergare montană din România, cu marcaje permanente, s-a extins, de la cinci la 15 trasee în Munţii Apuseni, cu o lungime totală de 194 km, a declarat luni vicepreşedintele clubului sportiv Xterra Oradea, Szokolszky István.
"Noi am creat, anul trecut, prima reţea de trasee pentru alergare montană din ţară. Scopul nostru este de a prezenta zonele montane dintr-o altă perspectivă şi anume din punct de vedere al turismului sportiv. Alergarea montană a devenit un fenomen şi deşi este un sport de nişă, nu de masă, poate fi practicat de orice categorie de alergători, de la începători la avansaţi. Pentru toţi cei interesaţi de aceste trasee, am creat un site dedicat, sportinapuseni.ro, pentru a centraliza toate datele despre sportul în Munţii Apuseni, care este în dezvoltare", a declarat, conform Agerpres, în conferinţă de presă, Szokolszky István.
Proiectul actual de extindere a reţelei de alergare montană cu alte zece trasee vizează trei zone turistice de importanţă majoră: Remeţi - patru trasee, Stâna de Vale - trei trasee şi Vârtop - trei trasee. Celelalte cinci existente au fost realizate în zonele Şuncuiuş şi Roşia, de clubul Xterra împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD).
Traseele în circuit sunt de lungimi şi grade de dificultate diferite, de la 12 km cele mai scurte până la 38 km, cel mai lung. Acestea pot fi parcurse în funcţie de pregătirea fiecăruia, în alergare, de la două ore traseele scurte, la şase ore cele lungi, sau doar pot fi practicate ca drumeţie. La pornirea dintr-un centru de cazare sunt montate panouri informative în limbile română, maghiară şi engleză.
Marcajele permanente de diferite culori - galben, verde, albastru şi roşu, în ordinea dificultăţii - înfăţişează un alergător colorat pe o tablă cu fundal alb.
Directorul Serviciului Judeţean Salvam... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății