MAI reamintește care sunt amenzile pentru abandon sau rele tratamente aplicate animalelor
23.09.2020 ⋅ 0 comentarii
Se întâmplă ca de multe ori cei care au animale de companie să nu le mai dorească, iar atunci aleg căi lipsite de orice urmă de empatie sau responsabilitate de a ”scăpa” de ele. Astfel, patrupezii, fie căței sau feline, ajung să fie abandonați la marginea drumului.
Este și cazul unei feline din județul Suceava, care a fost abandonată la ieșirea din comuna Bunești, într-un sac. Din fericire, cineva a văzut întreaga întâmplare și a recuperat-o, ulterior sesizând organele legii și o asociație pentru protecția animalelor.
După ce polițiștii au ajuns la fața locului și au analizat imaginile cu autoturismul, au identificat numărul, iar a doua zi a fost chemată la secție proprietara, care a primit o amendă de 3.000 de lei, fiind, după cum i-a spus și polițistul, „prea puțin pentru un suflet”.
Povestea a fost relatată pe pagina de Facebook a MAI:
”În acea după-amiază, președinta Asociației de Protecție a animalelor „Casa lui Patrocle”, din Suceava, a sunat la poliție.
- Bună ziua! Eu mă îndrept spre ieșirea din comuna Bunești. Mă așteaptă acolo o prietenă care a văzut cum, dintr-o mașină, a fost aruncat un sac în care este un pisoi. A făcut poze la mașina respectivă. Se vede foarte bine numărul de înmatriculare.
- Pisoiul este bine?
- Da, da! Este la ea. Îl vom lua noi, la Asociație.
- Ne vedem acolo. Vom ajunge și noi imediat.
Ajunși la fața locului, polițiștii au luat pozele cu mașina implicată și s-au asigurat că pisoiul va fi în grija celor care se ocupă de protecția animalelor.
A doua zi, la sediul poliției, a fost invitată cea care era deținătoarea autoturismului.
- Știți de ce v-am chemat?
- Nu, domnule polițist.
- Ieri, din autoturismul dumneavoastră, ați aruncat un sac în care se afla o pisică.
- Da, la ieșirea din comuna Bunești. Este pisica mea și nu vreau să o mai țin.
- Doamnă, dar puteați să o donați unei asociații de protecție a animalelor, nu să o aruncați pe un câmp! Atunci când aveți un animal, aveți și obligații față de el. Pentru gestul dumneavoastră veți fi amendată cu 3.000 de lei.
- Dar nu e prea mult pentru o pisică?
- Este prea puțin, doamnă, pentru un suflet!”
Ministerul Afacerilor Interne reamintește, în aceeași postare, că deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, asistenţă medicală.
Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.
Prin cruzime faţă de animale se înţelege:
a) omorârea animalelor, cu intenţie;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății