Sfânta Parascheva - mult folositoare poporului român. Schitul de maici de la Bodrogu Vechi și-a serbat hramul (FOTO)
14.10.2020 ⋅ 0 comentarii
Pe cât de mult ne-am împărțit, mâhnit și chiar și învrăjbit în zilele acestui început de octombrie, premergătoare sărbătorii Sfintei noastre Cuvioase Parascheva, din cauza măsurilor impuse de autorități, cu atât mai tainică și luminoasă ni s-a dezvăluit dimineața acestei atât de iubite zi de 14 octombrie.
Nici nu putea fi altfel! Cum și cine ar putea să țină un Sfânt departe de credincioșii săi sau pe credincioși departe de cel în a cărui mijlocire nădăjduiesc fără încetare?
Cine ar putea ține poporul român departe de ”scăparea celor deznădăjduiți”, ”chipul bunătăților”, ”pomenitoarea veacurilor”, ”mângâierea celor nenorociți” ”a sufletelor veselitoare”, ”făclia sa cea luminoasă” și ”vrednica sa mijlocitoare către Domnul”?
Da, poate că astăzi măsurile atât de discutabile impuse de autorități au pus ca barieră între Moaștele Sfintei și credincioși buletinul de Iași, fără a încerca măcar să înțeleagă atât de acuta nevoie a întâlnirii fizice cu ea, de ziua ei, cu atât mai mult în timpul furtunilor sufletești și trupești ale acestui an; poate că astăzi Calea Iașului cunoaște cea mai nefirească formă a sa, prin absența pelerinilor; poate că rana acestui an cu greu se va cicatriza în timpurile ce vor urma... și poate că..., dar cum și cine ar putea-o opri vreodată pe Cuvioasa a fi ”mult folositoare” poporului care atât de mult o iubește și ar putea risipi acea comuniune care ajută, vindecă și atât de mult nădăjduiește?
În dimineața Cuvioasei noastre Parascheva toaca a bătut în cer și pe pământ a sărbătoare, deschizând uși de biserici și suflete. Biserici, multe având-o ca ocrotitoare, și suflete în care oricum bucuria s-a așezat a hram încă din zorii zilei.
Hram a fost astăzi și la Schitul de Maici de la Bodrogu Vechi, acolo unde locul este binecuvântat de prezența veșmintelor care au acoperit cândva moaștele Cuvioasei, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care, în vremea când a păstorit Mitropolia Moldovei, le-a donat Eparhiei arădene.
Și pentru ca sărbătoarea Schitului ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” să fie deplină, maicile și credincioșii veniți la Bodrogu Vechi s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească.
Vorbind celor prezenți despre viața Cuvioasei Parascheva, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul i-a îndemnat pe cei prezenți să o cinstească oriunde s-ar afla și să o iubească indiferent de loc, de starea socială, de problemele avute sau de vremurile prin care cu toții trecem.
Cuvântul Ierarhului
Sfânta Parascheva - mult folositoare poporului român
”Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva ne duce cu gândul la Moaștele ei Sfinte care ocrotesc țara noastră de aproape patru secole (1641-2020). Este Sfânta cea mai populară dintre toți sfinții ale căror moaște se află pe teritoriul țării noastre. Ea a fost dăruită de Dumnezeu Bisericii, să adune prin rugăciunile ei pe cei risipiți și să înalțe pe cei căzuți, adunând și pe cei risipiți datorită îndepărtărilor și grijilor lumești.
Sfânta Parascheva s-a născut în Tracia, la Epivata, și a trăit pe pământ în prima jumătate a secolului al XI-lea, iar moaștele ei au stat o vreme la Constantinopol, apoi au mers în Bulgaria, la Târnovo și Vidin, la Belgrad în Serbia, din nou la Constantinopol, iar în cele din urmă la Iași, în Moldova din anul 1641.
Popoarele care o cinstesc cu evlavie pe ea, prin rugăciune, se adună în jurul ei, sporind în credința față de Dumnezeu și lucrarea Lui harică prin Sfinți. Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și trăiesc întru aceeași credință.
Mărturia evlaviei și cinstirii adusă de înaintașii noștri Sfintei Parascheva sunt numeroasele biserici ctitorite cu hramul Cuvioasa Parascheva în toată țara noastră. În Arhiepiscopia Aradului avem 23 de biserici cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva și un Veșmânt care a acoperit cinstitele ei Moaște, care se află aici, la Schitul de maici Bodrogul Vechi.
Sfânta Parascheva este numită în Acatist mult folositoare, fiindcă ea, prin sfințenia și trecerea înaintea lui Dumnezeu izbăvește din patimi și păcate pe cei stăpâniți de ele. Ea este folositoare, fiind o eliberatoare de poverile lumești și împlinește rugăciunile celor care se roagă cu credință puternică și dragoste, fie că sunt bolnavi, săraci, singuri sau cu alte probleme.
Sfânta Parascheva este ajutătoare monahilor și monahiilor pentru că a iubit viața de rugăciune în singurătate, transformând-o în comuniune de bucurie trăită cu Dumnezeu.
Sfânta Parascheva ajută pe toată lumea, iar aceasta se obse... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății