Național Religie Stire

Astăzi este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului

14.11.2020 ⋅ 0 comentarii

 Într-un an ca cel încă în desfășurare, 2020, marcat de pandemia de coronavirus și toate cele ce au decurs din ea, faptul că Începutul Postului Nașterii Domnului pică Duminica, în chiar Ziua Învierii, nu poate fi decât nădăjduitor pentru calea ce o avem cu toții de urmat. O Cale la capătul căreia nu puteam decât să nădăjduim a afla vindecarea. 

Astăzi, 14 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Grigorie Palama, credincioșii ortodocși lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului.

Deși suntem obișnuiți a înțelege că ”lăsatul secului” înseamnă un fel de ”rămas bun” pentru o perioadă de 40 de zile de la mâncarea de dulce, în esență, lucrurile stau un pic altfel. Chiar dacă noi, de regulă, înțelegem cuvântul ”sec” din sintagma ”lăsata secului” ca însemnând uscat, fără grăsime, de post, în realitate termenul ”sec” al postului ortodox are un sens mai profund, depășind simpla reținere de la alimente. El vine de la latinescul ”seclum” sau ”saeculum”, care înseamnă ”lume”. Astfel că adevărata ”lăsată a secului” înseamnă ridicarea creștinului de la grijile și poftele lumești spre Dumnezeu și lumea duhovnicească.

Dezlegări la pește în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este un post mai uşor, faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Așadar, anul acesta vom avea dezlegare la pește după cum urmează:

În toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, inclusiv. 

23 noiembrie – Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii

30 Noiembrie – Sfântul Andrei

3 decembrie – Sfântul Gheorghe de la Cernica și Căldărușani

7 decembrie – Sfânta Filofteia

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile. Asta pentru că se ajunează până la Ceasul IX, când se obişnuieşte să se mănânce grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri în Babilon. Tot în această zi, credincioșii îl așteaptă pe preot ca să le vestească Nașterea Mântuitorului, cinstind în acest fel marele praznic ce va urma.

Rugăciune care se citește în fiecare Post

Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro