33 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov
15.11.2020 ⋅ 0 comentarii
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov. În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, muncitorii de la fosta uzină ”Steagul Roșu” pornesc prima revoltă împotriva dictaturii comuniste. Măsurile draconice luate de Ceauşescu, care implicau reducerea consumului energetic şi alimentar, disponibilizările precum şi scăderea veniturilor lucrătorilor au făcut ca în Brașov să se audă cu doi ani înainte de Revoluția din 1989 ”Vrem pâine!”, ”Jos Ceaușescu! Jos Dictatura!” și ”Deșteaptă-te, române!”.
Fluturașul de salariu și încetarea lucrului
Salariații de la secția 440 Matriţe-Ştanțe, din schimbul de noapte al Uzinei Steagul Roșu din Brașov tocmai își primiseră fluturașul de salariu. Cum ei primiseră doar jumătate din bani, iar pe fluturaș, la rețineri scria ”social” muncitorii au încetat lucrul, în semn de protest. Ofițerul de serviciu îi raportează la Securitate. Dimineață, schimbul I s-a alăturat turei de noapte, iar muncitorii au mărșăluit către ”Județeana de Partid, pe drum, alăturându-li-se și alți brașoveni.
De la ”Vrem Pâine” la ”Jos Ceaușescu!”
Revolta care pornise ca un protest social, a degenerat într-unul politic, în care protestatarii scandau ”Jos Ceaușescu! Jos Dictatura!”, furia fiind alimentată și de faptul că, în ciuda lipsurilor cu care se confrunta populația, în Județeana de partid - Consiliul Popular Județean al PCR Brașov, protestatarii găsiseră o masă pregătită pentru a sărbători alegerile cu rezultat așteptat, care aveau loc chiar pe 15 noiembrie. Nu orice fel de masă ci una plină cu produse care nu se găseau, la liber, în comerț: salam de Sibiu, cașcaval, banane, portocalele, sucuri și multe altele.
Furia muncitorilor nu s-a revărsat doar pe mobilier și tablouri, ci l-au agresat și pe primarul Brașovului de atunci, care s-a ales cu arcada spartă.
Represiunea
Cum era de așteptat, sute de anchetatori și torționari au fost aduși de la inspectoratele de Miliție și Securitate din toată țara. Aceștia au arestat peste 300 de protestatari, care au fost torturați în anchete, pentru a stabili în cel mai scurt timp cine sunt ”huli... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății