Expoziţie online dedicată Sălii Unirii, clădire simbol al Marii Uniri din 1918
30.11.2020 ⋅ 0 comentarii
Fotografii care surprind imagini din exteriorul şi din interiorul Sălii Unirii, diferite însemne ale participanţilor la Unirea din 1918, steaguri, medalii, mandate de împuternicire ale reprezentanţilor oficiali ai naţiunii române, planuri de apărare a oraşului, dar şi aparatul cu care au fost făcute cele cinci poze la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pot fi admirate online în cadrul unei expoziţii vernisate duminică.
"Vernisajul expoziţiei a avut loc, duminică, fără public, iar fotografiile, care surprind imagini din exteriorul şi din interiorul Sălii Unirii, pot fi văzute online pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba şi pe paginile celorlalte instituţii publice implicate în organizarea manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie. Instantaneele sunt realizate de Vasile Sârb, coordonatorul clasei de fotografie din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură 'Augustin Bena' Alba", se menţionează într-un comunicat de presă transmis Agerpres.
Este prezentat în expoziţie şi aparatul de fotografiat folosit de Samoilă Mârza, veteran de război venit la Alba Iulia împreună cu delegaţia din satul Galtiu. Acesta a realizat cinci fotografii ale Marii Uniri. "Fotograful oficial al oraşului, care ar fi urmat să realizeze un set de poze în această zi, a lipsit în condiţii suspecte, astfel încât cadrele luate de Samoilă Mârza sunt singurele mărturii de acest fel ale zilei de 1 Decembrie. (...) Din păcate, Samoilă Mârza nu a participat şi la lucrările ţinute în clădirea ce avea să primească numele de 'Sala Unirii', ci a stat cu mulţimea, pe Câmpul lui Horea, în afara zidurilor cetăţii", se mai arată în comunicatul Centrului de Cultură "Augustin Bena".
Un simbol al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, Sala Un... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății