Demersuri pentru acordarea titlului 'Drept între Popoare' lui Iuliu Maniu
25.01.2021 ⋅ 0 comentarii
"Iuliu Maniu - Drept între Popoare" a fost tema principală a evenimentului organizat, duminică, de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, conform Agerpres.
Demersurile pentru acordarea acestui titlu fostului mare om politic au fost iniţiate de Asociaţia "Casa Memorială" Iuliu Maniu şi Muzeul Holocaustului, deoarece datele istorice arată faptul că Iuliu Maniu a contribuit la salvarea vieţilor a mii de evrei prin memoriile depuse, întâlnirile şi intervenţiile avute la autorităţile din perioada respectivă, dar şi prin politica dusă de Partidul Naţional Ţărănesc, partid pe care l-a condus.
"Una dintre acuzaţiile de care s-a folosit propaganda comunistă de-a lungul timpului pentru a denigra personalitatea lui Iuliu Maniu a fost cea de naţionalism excesiv şi antisemitism. Datele pe care le deţinem demonstrează contrariul şi anume că atitudinea lui Iuliu Maniu faţă de minorităţile etnice nu a fost niciodată discriminatorie", a precizat, duminică, în argumentaţia susţinută la Muzeul Holocaustului, preotul Cristian Borz din Bădăcin.
Potrivit acestuia, Iuliu Maniu a contribuit la înfiinţarea, în 1919, a primului liceu evreiesc din Banat, iar la primele alegeri pentru primul Parlament al României Mari, a fost singurul lider politic care a oferit pe listele partidului locuri eligibile pentru evrei.
"Surse arhivistice care au putut fi consultate în ultima vreme atestă că intervenţia lui Iuliu Maniu din septembrie 1942 pe lângă Ion Antonescu a fost decisivă pentru oprirea planului de deportare a evreilor din România în lagărele de exterminare din Polonia", a precizat Cristian Borz, conform aceleiaș...
vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății