Stire

Aradul intră de astăzi în scenariul roșu. Restaurantele, hotelurile, cafenelele, sălile de spectacole, din nou închise

06.03.2021 ⋅ 0 comentarii

Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad a comunicat ieri către Instituția Prefectului – Județul Arad situația privind rata incidenței cumulative a COVID-19 la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile, conform căreia în Municipiul Arad se înregistrează o incidență de 3,65 cazuri la 1000 de locuitori.  Totodată, în adresa D.S.P. Arad se precizează că „începând cu data de 05.03.2021, la solicitarea Ministerului Sănătății – Secretar de stat dr. Andreea Moldovan, se va publica zilnic rata incidenței cumulative a COVID-19 la 1000 de locuitori pentru ultimele 14 zile calculată automat din plaftorma alerte.ms.ro.”
 „Sunt cifrele pe care ni le-a comunicat astăzi autoritatea sanitară județeană și trebuie să le luăm ca atare. Am înțeles că este vorba despre o schimbare a modalității de calcul, datele fiind luate dintr-o altă platformă informatică utilizată la nivel național. Pe modul vechi de calcul nu era depășit astăzi pragul de 3 cazuri la 1000 de locuitori. Dar, fiindcă rata oficială este de 3,65, municipiul Arad va intra pentru 14 zile în categoria de restricții aferentă depășirii incidenței de 3, conform prevederilor hotărârii Guvernului României nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Îi rog pe toți cei afectați de această decizie să înțeleagă pe mai departe că aplicarea acestor restricții este importantă pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, care în continuare răpește vieți omenești. De asemenea, îi rog pe toți cei care au posibilitatea de a se vaccina să o facă, să se informeze numai din surse oficiale și să ia decizia rațională de a se vaccina”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.


Hotărârea 32 din 05.03.2021 a Comitetului Judetean pentru Situații de Urgență Arad:

Restricțiile aplicate din Hot 76/2020 cu modificările și completările ulterioare:
Art. 1.  (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în spațiile publice închise, dispuse în exteriorul clădirilor, de tipul teraselor, situate pe terenul aparținând domeniului public și/sau domeniului privat, care au un acoperiș, plafon sau tavan și cel puțin două închideri laterale, indiferent de natura materialului din care sunt confecționate sau de caracterul temporar sau permanent, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 06.00 – 23.00, în unitățile                      administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului cuprins în Anexă.
               (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.
                        (3) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 06.00 – 23.00, în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.
                (4) Activitatea prevăzută la alin. (3) este permisă, în intervalul orar 06.00 – 23.00, doar pentru persoanele cazate în cadrul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare situate în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.
                (5) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) și (3) este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
                (6)   Este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci în toate unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul administrativ al județului Arad.
Art. 2.  Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între mese și participarea a maxim 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. 
Art. 3. (1) Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. 
               (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. 
               (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Art. 4. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în următoarele domenii: activități în piscine, locuri de joacă și săli de jocuri, în perioada 06.03.2021-19.03.2021, în toate localitățile situate pe teritoriul administrativ al județului Arad. (Conf. Art. 2 a HCJSU 32/05.03.2021)
 Art. 5. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00,  în unitățile                    administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa  la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 06.00 – 23.00, în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.
                      (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.
             (3) Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin actele normative în vigoare.
             (4) Se instituie obligația operatorilor economici prevăzuți la              alin. (1) de a respecta orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin actele normative în vigoare și de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în spațiu, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu cât și pentru clienți și de a respecta normele de igienă sanitară stabilite prin actele normative în vigoare.
Art. 6. În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor în nicio unitate administrativ-teritorială situată pe teritoriul administrativ al județului Arad.
Art. 7. (1) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa  la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.
                          (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.
Art. 8. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in, precum și organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise în unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloanele IV și V ale tabelului curpins în Anexa la prezenta hotărâre.
Art. 9. (1) Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin actele normative în vigoare.
           (2) Organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate. Se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.
Art. 10. (1) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
               (2) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
               (3) Organizarea evenimentelor private prevăzute la alin. (1) și (2) este interzisă în toate unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul administrativ al județului Arad, pe toată durata stării de alertă.
Art. 11. Începând cu data de 05.12.2020 se reia activitatea în piețele agroalimentare în spații închise (activitatea târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, rămâne suspendată atât în spații închise, cât și în spații deschise.
Art. 12. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gu... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
melthdesign.ro/